Wat is eierstokkanker?

Het vrouwelijke lichaam heeft 2 eierstokken. De ene bevindt zich links van de baarmoeder, de andere rechts. Ze produceren hormonen en zorgen voor de vorming en rijping van eicellen.

Eierstokkanker is een kwaadaardige ziekte waarbij kankercellen zich gevormd hebben in de eierstokken. Er bestaan 3 soorten eierstokkanker:

1. Epitheliale eierstokkanker, waarbij de kankercellen zich bevinden op het ‘epitheel’, de oppervlakte van de eierstok die bekleed is met cellen.
2. Kiemcel eierstokkanker, waarbij de kwaadaardige cellen zich genesteld hebben in de cellen die eicellen produceren.
3. Gonadale stromaceltumor, waarbij de tumor zich bevindt in de laag weefsel waar eicellen liggen.

Wanneer iemand in je familie eierstokkanker, borstkanker of darmkanker heeft, heb je meer kans om de ziekte te krijgen. Een genetische test kan uitwijzen of je zelf ook het gen draagt. Ook vrouwen ouder dan 50 en vrouwen zonder kinderen hebben meer kans om eierstokkanker te krijgen.

Wat zijn de symptomen van eierstokkanker?

De symptomen van eierstokkanker tonen zich vaak pas zodra de ziekte zich al in een later stadium bevindt. Dit komt doordat de eierstokken vrij liggen in de buikholte en symptomen pas later opgemerkt worden. Symptomen zijn:

- Misselijkheid en storing van de spijsvertering
- Vaker urineren dan gewoonlijk
- Gewichtsverlies of gewichtstoename
- Opgeblazen gevoel en opzwellen van de buik
- Vermoeidheid

Als je deze symptomen hebt, en ze langer dan 6 weken duren is het aangewezen een onderzoek te vragen bij de arts.

Hoe behandel je eierstokkanker?

Eerst en vooral moet je langs de gynaecoloog voor een onderzoek. Die zal:

1.  De buik onderzoeken. Hierbij zal hij op zoek gaan naar vocht in de buikholte, en mogelijk opgezwollen eierstokken. Dit doet hij door de buik te voelen terwijl hij er zachtjes op klopt.

2.    Een uitwendig onderzoek. Eerst zal hij een vaginaal onderzoek doen. Hierbij brengt hij een vinger in de vagina, terwijl hij de andere hand op de buik houdt. Zo kan hij de grote van organen in de buikwand voelen. Daarna zal hij een rectaal onderzoek doen. Hij brengt een vinger in het rectum (de endeldarm) om een zicht te krijgen op de ligging van de organen in het onderste deel van de buikholte.

3. De gynaecoloog kan kiezen voor verder onderzoek aan de hand van een echoscopie, bloedonderzoek, een echografie van de buikorganen, CT-scan, MRI scan, ascitespunctie en een laparoscopie (kijkoperatie).

Als kankercellen gevonden zijn, zal de arts een behandelingsplan opstellen. Afhankelijk van het stadium van de eierstokkanker, de leeftijd en de gezondheid van de patiënt zal de arts een gepaste behandeling voorschrijven. Die kan bestaan uit:

- Een operatie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden weggenomen
- Chemotherapie (het toedienen van een anti-kanker geneesmiddel)
- Radiotherapie

Dit bericht is gepost op 16 september 2010 om 8:45 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is de ziekte van Paget?
Wat is nekpijn?