Wat zijn waterwratten?

Waterwratten zijn kleine, roodachtige bolletjes die precies op je huid lijken te kleven. Het gaat om een huidziekte die wordt veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus ofwel MCV-virus. Zoals de naam (‘contagiosum’) laat vermoeden, gaat het om een besmettelijke ziekte. De ziekte komt frequent voor bij kinderen, wanneer zij in aanraking komen met kinderen die het virus dragen. Bij volwassenen wordt het MCV-virus meestal overgedragen via seksueel contact. In zeldzame gevallen kan het virus zich verspreiden via een voorwerp, zoals bijvoorbeeld een handdoek.

Kenmerken

De bolletjes op je huid kunnen lichtjes jeuken, maar doen geen pijn. Ze komen vooral voor in je buikstreek, op je dijen en op je geslachtsdelen. Na enige tijd gaan ze lichtjes ontsteken en uiteindelijk verdwijnen ze. Dit betekent dat je lichaam resistent is geworden tegen het virus. Bij het verdwijnen laten de waterwratten slechts zelden een litteken achter. Wanneer je wratten verdwenen zijn, ben je immuun geworden voor het MCV-virus.

Waterwratten worden nog al eens verkeerdelijk aangezien voor puisten of genitale wratten. Het is in elk geval nuttig eens bij je arts langs te gaan, indien je plots last krijgt van wrat-achtige plekken of bolletjes op je huid. Probeer ze niet uit te knijpen of te doorprikken. Dit kan leiden tot bacteriële infecties.

Behandeling

Hoewel je lichaam het virus zelf klein kan krijgen, bestaat er ook een behandeling. Deze behandeling bestaat uit het bevriezen van de wratten, met behulp van vloeibare stikstof. Het voordeel hiervan is dat je sneller van je wratten af bent. Maar de kans op littekenvorming wordt dan weer groter. Je moet ook goed weten dat de behandeling slechts de symptomen (de wratten dus) bestrijdt en niet het virus. Dat blijft intussen in je lichaam aanwezig, tot je immuunsysteem het vernietigt.

Je kan er dus zeker van zijn dat, indien je je niet laat behandelen, je lichaam het probleem zelf oplost. Dit kan wel een tijdje duren: we spreken van een periode die kan schommelen tussen enkele maanden en twee jaar. Bij gezonde mensen duurt het meestal niet erg lang, terwijl mensen met een verzwakt immuunsysteem langer met het virus blijven zitten.

Dit bericht is gepost op 14 september 2010 om 8:51 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Anafylaxie, een zware allergische reactie
Wat is een hersenontsteking?