Wat je moet weten over bètablockers

Bètablokkers vormen een geheel van geneesmiddelen die je bloeddruk, doorbloeding en hartslag beïnvloeden. Deze geneesmiddelen zijn essentieel voor mensen met hartproblemen, ook op momenten wanneer zij geen symptomen vertonen. Bètablokkers worden gebruikt om je bloeddruk te verlagen en het functioneren van je hart te verbeteren. Dit doen zij bijvoorbeeld door je hartslag te vertragen wanneer deze te snel is.

Wat moet ik weten voor ik bètablokkers inneem?

Bètablokkers mogen niet gebruikt worden door mensen met een zeer lage bloeddruk of een trage hartslag. Het is mogelijk dat je arts je vraagt om dagelijks je polsslag bij te houden, in de periode waarin je medicatie neemt. Wanneer je polsslag lager is dan normaal, waarschuw dan je arts. Het is erg belangrijk dat je de voorschreven medicatiekuur blijft volgen, ook wanneer je het gevoel hebt dat die niet lijkt te werken.

Bij het nemen van bètablokkers is het immers mogelijk dat je hartproblemen eerst even verergeren, terwijl je hart zich aanpast aan de medicatie. Wat het tijdstip van inname betreft, kan je de medicatie nemen tijdens het eten, voor het slapengaan of bij het opstaan. Inname samen met voedsel vertraagt het in gang schieten van de medicatie en kan zo mogelijke neveneffecten verminderen.

Welke neveneffecten kunnen gepaard gaan met bètablokkers?

Er zijn enkele vervelende neveneffecten verbonden aan het gebruik van bètablokkers. Het kan gebeuren dat je last krijgt van braakneigingen en diarree. Let er in dat geval goed op dat je lichaam genoeg vocht blijft krijgen en dat je niet uitgedroogd geraakt. Ook een plotse gewichtstoename behoort tot de mogelijke neveneffecten. Wanneer je meerdere dagen na elkaar blijft bijkomen, of je komt meer dan twee kilo bij op één dag, raadpleeg je best je arts.

Verder zijn er nog vervelende neveneffecten zoals vermoeidheid, flatulentie, hoofdpijn, koude handen en voeten en maagzuur. Je kan ook last krijgen van duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd, zeker wanneer je ’s morgens opstaat, of bij het rechtkomen vanuit een zittende positie. Doe dit zeker op een rustige manier. Tot slot rekenen we bij de neveneffecten van bètablokkers ook ademhalingsmoeilijkheden zoals kortademigheid en piepen, huiduitslag en gezwollen voeten en onderbenen. Voor elk van deze waslijst neveneffecten geldt dat je best je dokter raadpleegt wanneer je veel last ondervindt.

Dit bericht is gepost op 14 september 2010 om 2:23 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Het norovirus, een besmettelijk virus!
Wat is de ziekte van Paget?