Het norovirus, een besmettelijk virus!

Onder norovirus verstaat men een groep virussen die de meest voorkomende oorzaak zijn van gastroenteritis, een ziekte die we beter kennen als buikgriep. Het gaat om erg besmettelijke virussen, die jaarlijks meer dan honderdduizend mensen treffen. Buikgriep komt voor in alle lagen van de bevolking en gedijt goed in besloten omgevingen als scholen, rusthuizen en ziekenhuizen.

Het norovirus verspreidt zich heel snel en kan meerdere dagen overleven in een besmette zone. Je kan het krijgen wanneer je in contact komt met een besmette persoon, maar ook door contact met een besmet oppervlak of voorwerp. Ook water of voedsel kan besmet zijn. De resistentie die je lichaam tegen het virus ontwikkelt, duurt maar een korte tijd. Dit betekent dat je het virus verschillende malen na elkaar kan krijgen – je kan er niet immuun tegen blijven.

Symptomen van norovirus

De symptomen zijn die van de gekende buikgriep. Patiënten zijn vooral erg misselijk, zij hebben last van braakneigingen en diarree. In sommige gevallen komt daar nog eens hoofdpijn, maagkrampen en koorts bij kijken. Het kan ook gebeuren dat je plots pijn in je ledematen ervaart. De ziekte is niet echt ernstig, maar je kan je er wel best slecht door voelen.

Behandeling norovirus

Een afdoende behandeling is er eigenlijk niet. Je ziekteverschijnselen gaan na een tijdje over en het komt er dus op aan om gewoon “uit te zieken”. Dat kan tot vier dagen in beslag nemen. Intussen mijd je best elke vorm van alcohol en bruisdranken. Indien je maag het aan kan, kan je beetje bij beetje lichte maaltijden proberen (zoals soep, of beschuiten). Het is erg belangrijk dat je veel water drinkt en probeert aan te sterken door voldoende zouten en suikers binnen te krijgen.

Preventie norovirus

Om besmetting van anderen te voorkomen, blijft de patiënt best enkele dagen weg van voedsel dat voor anderen bestemd is. Het is ook belangrijk dat je je handen grondig met zeep wast na een toiletbezoek. Indien mogelijk, gebruiken patiënten best een apart toilet. Het sanitair is een erg belangrijke factor in de verspreiding van het virus, dus het is aangewezen om elke dag je wc schoon te maken. Vergeet ook geen plaatsen die door veel mensen aangeraakt kunnen worden, zoals de lichtschakelaar en de deurknop. Het virus kan ook in je kleren kruipen. Daarom dien je vuile was gescheiden te wassen en liefst op een hoge temperatuur.

Dit bericht is gepost op 14 september 2010 om 2:07 pm uur en is geplaatst in maag en darmen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat zijn gliomen?
Wat je moet weten over bètablockers