Anafylaxie, een zware allergische reactie

Anafylaxie (of anafylactische schok) is de benaming voor een ernstige allergische reactie. Ze kan dus optreden wanneer je in rechtstreeks contact komt met een bepaalde stof waarvoor je allergisch bent. Anafylaxie komt zelden voor en doorgaans enkel bij mensen die zeer allergisch zijn voor een bepaalde stof. De anafylactische schok is dus veel zeldzamer dan een gewone allergische reactie. Dit neemt niet weg dat zelf een erg kleine hoeveelheid allergeen (dit is de stof waarvoor iemand allergisch is) tot een schok kan leiden. Anafylaxie is levensbedreigend en moet meteen behandeld worden.

Wat veroorzaakt een anafylactische schok?

De schok wordt veroorzaakt door contact met het allergeen waarvoor je lichaam gevoelig is. Allergieën zorgen er immers voor dat je afweersysteem een bepaalde (onschadelijke) stof als een gevaarlijke indringer zal zien. Het gaat meestal om voedingsstoffen die aanwezig zijn in bepaalde etenswaren, zoals schaaldieren, zuivel of noten. Ook steken van insecten zoals bijen en wespen kunnen allergische reacties veroorzaken.

Wanneer deze stof dus in je lichaam terecht komt (via inademing, injectie of inname), zal je afweersysteem proberen die indringer te bestrijden. Tijdens een eerste contact zal je lichaam niet reageren, maar wel antilichamen aanmaken. Wanneer je vervolgens een tweede maal wordt blootgesteld aan het allergeen, schieten de antilichamen in actie. Dit veroorzaakt de symptomen die gepaard gaan met een anafylactische schok.

Wat zijn de symptomen van een anafylactische schok?

Anafylaxie begint vaak met hevige jeuk, die snel wordt gevolgd door ernstigere symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden en slikproblemen. Andere symptomen zijn netelroos, zware buikpijn, diarree, krampen en braakneigingen. Bepaalde lichaamsdelen, zoals de keel, kunnen gaan zwellen en je bloeddruk daalt. Op dat moment moet je meteen behandeld worden.

Hoe behandel je een anafylactische schok?

De enige afdoende behandeling is een onmiddellijke injectie met adrenaline. De adrenaline moet je rechtstreeks injecteren, aan de hand van een adrenaline auto-injector. Dit is een automatische injectiespuit die speciaal voor dit soort behandelingen ontworpen is. De injectie moet meestal in het bovenbeen worden toegediend. Na het toedienen van adrenaline moet je dan zo snel mogelijk met de patiënt naar een dokter of ziekenhuis, waar hij of zij verder verzorgd zal moeten worden.

Dit bericht is gepost op 14 september 2010 om 8:38 am uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Wat is het syndroom van Sjögren?
Wat zijn waterwratten?