Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij je op verscheidene plaatsen in je lichaam pijn ervaart. De pijn situeert zich vooral rond gewrichten en treft spieren en bindweefsel. Men spreekt ook van fibromyalgisch syndroom. Dit betekent dat het gaat om een aandoening die zich uit in een geheel van symptomen en eigenschappen die samen optreden. Hieronder lees je meer over fibromyalgie.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

De aandoening wordt soms verward met een ander syndroom, namelijk het chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS. Mensen met fibromyalgie voelen zich ook voortdurend uitgeput en hebben overal pijn. Hierdoor ervaren zij beperkingen in hun mobiliteit en in de uitvoering van dagdagelijkse taken. Ook problemen met concentratie en geheugen rekenen we bij de symptomen van fibromyalgie.

Verder vermelden we nog slaapstoornissen, depressie en ochtendstijfheid. De symptomen kunnen sterk variëren van persoon tot persoon. De aandoening kan ook voorkomen in verschillende gradaties en manifesteert zich bijgevolg in lichte, matige of ernstige symptomen.

Omdat het gaat om vrij algemene symptomen die nogal vaag en weinig expliciet zijn, is het niet eenvoudig om de juiste diagnose te stellen. Patiënten voelen zich dan ook vaak onbegrepen door hun naaste omgeving of werkomgeving, waar men soms moeilijk gelooft dat zij werkelijk ziek zijn.

Hoe behandel je fibromyalgie?

Er bestaat geen kant-en-klare oplossing voor fibromyalgie. Dit is deels te wijten aan het feit dat men nog niet helemaal weet wat de aandoening veroorzaakt en hoe zij precies functioneert. Meestal wordt een combinatie van medische en niet-medische behandelingen aangeraden, in samenspel met aanpassingen van je levenswijze. Bij deze behandelingen rekent men het nemen van vitaminesupplementen en bepaalde geneesmiddelen en alternatieve therapieën zoals accupunctuur, massage en fysiotherapie.

De aanpassingen in je levenswijze gaan best in de richting van meer lichaamsbeweging, stressmanagement en gezonde eetgewoonten. Zoals de symptomen, varieert ook de efficiëntie van de behandeling van persoon tot persoon. Het is tot op heden niet duidelijk waarom een bepaalde therapie bij sommigen werkt en bij anderen niet. Fibromyalgie vraagt dus “een behandeling op maat”, die je best in overleg met je arts uitwerkt. Het doel van de behandeling is om de vermoeidheid en de pijn tegen te gaan, waardoor je terug beter kan functioneren.

Dit bericht is gepost op 13 september 2010 om 4:35 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is het syndroom van Asperger?
Wat is het syndroom van Sjögren?