Nicotinepleister om te stoppen met roken

Voor rokers die willen afkicken van de sigaret bestaat er een nicotinepleister. Deze pleister geeft een bepaalde dosis nicotine vrij via de huid waardoor de roker sneller en gemakkelijker kan stoppen met roken en waardoor de effecten van ontwenning verminderen.

Wat houdt de nicotinepleister in?

Er zijn twee soorten nicotinepleisters:

- 16-uurs pleisters zijn er voor rokers die weinig tot gemiddeld roken. Ze veroorzaken minder bijwerkingen, maar helpen niet tegen de onbedwingbare zin in een sigaret in de morgen. Ze worden namelijk niet ’s nachts gedragen, waardoor de nicotine in het bloed zeer laag is de volgende ochtend.

- 24-uurs pleisters bieden een constantere dosis van nicotine om de hele dag en nacht door zonder sigaret te kunnen. De kans op bijwerkingen is echter groter.

Hoe breng je een pleister aan?

Een nicotinepleister lijkt veel op een gewone pleister en is te vinden in verschillende groottes. Grotere pleisters zorgen natuurlijk voor een hogere dosis nicotine. ’s Morgens moet je de pleister aanbrengen op een propere, droge en onbehaarde plaats van het lichaam en dit tussen de hals en de taille: de bovenarm of de borst bijvoorbeeld. Verander elke dag van plaats om te voorkomen dat je huid gaat irriteren.

Zodra je deze pleister hebt aangebracht, is het belangrijk dat je ze niet verwijdert tijdens de periode dat ze haar werking heeft. Het duurt namelijk drie uur voordat de nicotine door de huid gedrongen is en in de bloedstroom circuleert.

Het programma van een nicotinepleister bestaat meestal uit acht weken en dit in drie fasen:

- De eerste vier weken moet je een pleister dragen die een sterke dosis nicotine levert: 21 mg per dag.
- In week vijf en zes kan je de dosering verlagen tot 14 mg per dag.
- Hierna is een lage dosis voldoende: 7 mg per dag.

De nevenwerkingen van een nicotinepleister

- Er kan irritatie van de huid ontstaan door de pleister. Zeker bij een 24-uurs pleister. Het is dus zeker belangrijk dat je de pleister elke dag op een andere plaats aanbrengt.
- Rokers die de 24-uurs pleisters gebruiken kunnen last krijgen van hevige dromen, slapeloosheid en andere slaapproblemen. Als jouw slaap na drie tot vier dagen nog steeds verstoord is, probeer dan de 16-uurs pleister.
- Sommige gebruikers hebben last van een snelle hartslag en duizeligheid. Maar ook hoofdpijn, spierpijn en braken kunnen voorkomen.

Dit bericht is gepost op 10 september 2010 om 8:42 am uur en is geplaatst in stoppen met roken.

Andere interessante artikels: De gevolgen van roken
Het effect van meeroken