Het effect van meeroken

Rokers en meerokers beseffen vaak niet dat elke keer als er gerookt wordt in een afgesloten ruimte, er zowel schade is voor de roker als de meeroker. De meeroker kan zowel de rook inademen die afkomstig is van het einde van een sigaret als de rook die uitgeademd wordt door een roker. Studies hebben aangetoond dat deze rook inademen de gezondheid van een niet-roker kan beschadigen.

Het bewijs tegen passief roken

Tabaksrook is een bekende kankerverwekkende en giftige stof. Van de 4000 chemische stoffen die aanwezig zijn in de sigarettenrook zijn er minstens 250 schadelijk voor de gezondheid en 60 zijn verantwoordelijk voor kanker.

De schadelijke stoffen die je inademt als meeroker kunnen zijn: rattenkruid, benzol, beryllium, chroom, cadmium, nikkel en vinyl chloride.

Schadelijk voor volwassenen en kinderen

Onderzoek heeft uitgewezen dat de passieve rook verantwoordelijk is voor de dood van tienduizenden niet-rokers per jaar, waaronder ongeveer 3400 aan longkanker en 46000 aan hart- en vaatziekten. Ook speelt het een rol bij borstkanker.

Kinderen zijn echter de meest kwetsbare slachtoffers. Enorm veel kinderen leven in een gezin waar de ouders roken. Kinderen die passief roken kunnen aandoeningen krijgen aan hun luchtwegen, astma-aanvallen en ernstige infecties. Bij kinderen jonger dan 18 maanden komt longontsteking en bronchitis vaak voor. Baby’s kunnen zelfs sterven aan wiegendood.

Zwangere vrouwen
die passief roken kunnen de foetus schade toebrengen. Zo is er een grotere kans op een miskraam en doodgeborenen. Ook kan de baby geboren worden met een zeer laag gewicht of een slechte longfunctie hebben.

Maatregelen zoals het gebruik van luchtruimers en een aparte rokers en niet-rokers ruimte voorkomen niet dat je in contact komt met sigarettenrook.

Roken en sociale contacten

Steeds meer mensen kennen het gevaar van passief roken. Roken kan daardoor ook schade toerichten aan sociale relaties omdat mensen zoveel mogelijk uit de buurt van rokers willen blijven.

Een onderzoek heeft aangetoond dat roken werkelijk een impact heeft op het dagelijks leven. Zo zullen de meeste mensen geen roker aannemen om op de kinderen te passen. Veel mensen zouden niet op date gaan met een roker en vinden zelfs dat roken een teken van zwakheid is.

Volgens wetenschappers is buiten roken de enige manier om meeroken te voorkomen

Dit bericht is gepost op 10 september 2010 om 8:53 am uur en is geplaatst in stoppen met roken.

Andere interessante artikels: Nicotinepleister om te stoppen met roken
Wat is huidkanker?