De gevolgen van roken

Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid. Maar beseft iedereen wel hoe schadelijk roken echt is, zowel voor de rokers als de meerokers? Het beschadigt bijna elk orgaan van het lichaam. Roken is verantwoordelijk voor één op de vijf sterfgevallen.

Kanker

Kanker was één van de eerste ziekten die in verband gebracht werd met roken. Het gebruik van tabak is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle sterfgevallen door kanker.

Longkanker wordt het meest in verband gebracht met roken. Ongeveer 90 procent van de mannelijke sterfgevallen en 80 van de vrouwelijke door longkanker is te wijten aan tabak. De kans dat een mannelijke roker zal sterven is 23 keer zo groot dan iemand die nooit heeft gerookt. Bij de vrouwen is dit 13 keer zo groot.

Longkanker is niet de enige vorm van kanker die veroorzaakt wordt door roken. Onderzoekers hebben ook een verband gevonden met blaas-, strottenhoofd-, mond-, keel-, slokdarm-, alvleesklier-, maag-, nier- en baarmoederhalskanker. Bovendien is roken ook een bekende oorzaak van leukemie.

Ademhalingsziekten

Sigarettenrook inademen is zeer schadelijk voor de longen. Deze schade begint al zodra de roker één sigaret gerookt heeft. Ongeveer 9 op de 10 sterfgevallen door een longziekte is te wijten aan tabak.

Een roker heeft 10 keer meer kans om een longziekte op te lopen zoals chronische bronchitis of longemfyseem.

Een chronische bronchitis ontstaat doordat de luchtwegen langdurig te veel slijm gaan produceren zodra de sigarettenrook in wordt geademd. De roker ontwikkelt een chronische hoest om de luchtwegen vrij te maken zodat hij/zij kan ademen. Uiteindelijk gaan de luchtwegen opzwellen en verstopt geraken door littekenweefsel en door slijm.

Longemfyseem ontstaat doordat de rook de kleine luchtzakjes in de longen vernietigt. Deze luchtzakjes zorgen er voor dat er zuurstof in het bloed terecht komt. Hierdoor zal de roker steeds minder goed kunnen ademen en uiteindelijk moeten happen naar lucht.

Hart- en vaatziekten

Roken tast ook het hart aan en is in verband gebracht met bepaalde hartziekten. Rokers hebben vier keer meer kans om een hartziekte op te lopen.

Andere gezondheidseffecten

De huid veroudert sneller, de functie van de ogen gaat sneller achteruit en het gebit wordt snel beschadigd.

Meerokers

Meerokers hebben 25 tot 30 procent meer kans om een hart- of longziekte te krijgen. Kinderen van ouders die roken hebben ook een groot risico op astma, bronchitis, longontsteking en oorinfecties.

Dit bericht is gepost op 10 september 2010 om 8:23 am uur en is geplaatst in stoppen met roken.

Andere interessante artikels: Een gebroken enkel?
Nicotinepleister om te stoppen met roken