Ringworm, een besmettelijke schimmelinfectie

Ringworm is een schimmelinfectie die leidt tot uitslag op je huid. Deze infectie komt relatief vaak voor en is eerder vervelend dan gevaarlijk. In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, wordt de ziekte niet veroorzaakt door wormen. Een schimmelinfectie als ringworm gedijt het beste op vochtige plaatsen, zoals de huid tussen je tenen en op je hoofd, maar het kan over je hele lichaam voorkomen. Hieronder lees je meer over ringworm.

Wat zijn de symptomen van ringworm?

Wanneer de schimmel zich tussen je tenen nestelt, spreken we van zwemmerseczeem. Dit leidt tot uitslag en kleine kloven in je huid en kan hevig jeuken. Op je hoofd veroorzaakt ringworm haarverlies en het loskomen van huidvlokken, wat op netelroos lijkt. Wanneer de infectie elders op je huid voorkomt, is zij zeer gemakkelijk te herkennen. Je huid jeukt en vertoont een of meer cirkelvormige plekken. Het centrum van de cirkel is meestal niet aangetast. Dit verklaart de term ringworm. Ringvormige plekken die elkaar raken, zullen samen een grotere plek vormen. Naast deze huidplekken kan je ook last krijgen van kleine rode bultjes en blaren. Wanneer de kringen op je huid groter worden, betekent dit dat de infectie zich uitbreidt.

Is ringworm besmettelijk?

Ringworm staat bekend als een besmettelijke vorm van uitslag. Je kan ringworm oplopen wanneer je huid in direct contact komt met een besmette huidplek van een ander. Je kan de infectie ook oplopen door de handen aan te raken van een besmette persoon die tevoren aan zijn of haar uitslag gekrabd heeft. Een rechtstreekse aanraking van een besmet object kan je ook met ringworm opzadelen. Ten slotte kan de ziekte doorgegeven worden van dieren op mensen. Huisdieren en boerderijdieren kunnen dus drager zijn van de schimmel.

Hoe behandel je ringworm?

Er bestaan meerdere behandelingen om ringworm te genezen. Anti-schimmelcrèmes of lotions kan je zo bij de apotheker verkrijgen. Je arts kan je ook specifieke crèmes en zalven voorschrijven. Dergelijke zalven en crèmes moet je enkele weken aanbrengen, tot de schimmel volledig verdwenen is. Wanneer de ringworm zich op je hoofdhuid nestelt, helpen deze middeltjes niet. In dat geval zal je orale medicatie moeten innemen.

Dit bericht is gepost op 6 september 2010 om 11:56 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Hoe chronische wonden verzorgen?
Een gescheurde achillespees