Hoe chronische wonden verzorgen?

Onder «chronische wonden» verstaan we alle wonden waar je lang mee blijft zitten. Het gaat dus om wonden die erg traag genezen of soms helemaal niet lijken te genezen. Het kan ook gebeuren dat een wonde geneest, maar daarna terug opduikt. Hieronder vertellen we je meer over het genezingsproces van wonden en over mogelijke oorzaken die een goede genezing kunnen verhinderen.

Hoe genezen wonden?

Het genezingsproces van wonden bestaat uit verschillende fases en volgt altijd een zelfde patroon. De eerste fase waarin een wonde zich bevindt, is de fase van ontsteking. De plaatselijke bloedvaten gaan samentrekken om bloedverlies te verkomen en de bloedplaatjes hopen zich op, om een klonter te vormen. Eens de klonter klaar is, zetten de bloedvaten weer uit om veel bloed naar de wond te doen stromen. Dit verklaart waarom een wonde er in het eerste stadium rood uitziet en warm aanvoelt. Intussen overspoelen witte bloedcellen de wonde om microben en bacteriën te vernietigen.

In een volgende fase begint er collageen in de wond te groeien. Dit is een proteïnevezel die ervoor zorgt dat de randen van de wonde samenkrimpen en sluiten. Haarvaten (kleine bloedvaten) voorzien de nieuwe huid van bloed.

De laatste fase is de rijpingsfase. Het lichaam voegt meer collageen toe en laat de wonde geleidelijk aan verdwijnen. Deze laatste fase kan maanden en soms jaren duren. Dit verklaart waarom littekens in de loop der tijd te «vervagen». Het betekent echter ook dat je wonde moet blijven verzorgen, tot enige tijd na de genezing.

Waarom genezen sommige wonden niet?

Wanneer een wonde niet geneest, wil dit zeggen dat een van de genezingsfasen verstoord of onderbroken is. Er zijn enkele factoren die het genezen van wonden kunnen verhinderen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan een onderliggende medische aandoening, zoals diabetes of een aandoening aan de bloedvaten. Slecht genezende wonden komen ook vaak voor bij bedlegerige patiënten. Het gaat hier dan meestal om doorligwonden en drukzweren.

De voornaamste hinderpaal bij genezing is echter een infectie. Wanneer een bacterie via een open wonde je lichaam binnendringt, zal je afweersysteem eerder die indringer bestrijden, dan je wonde genezen.

Andere factoren die het genezingsproces verstoren zijn de aanwezigheid van dode huidcellen en bloedingen. Verder genezen wonden moeilijker bij oudere mensen en kunnen ook bepaalde medicijnen en tabaksconsumptie de genezing van je wonden verstoren.

Dit bericht is gepost op 6 September 2010 om 11:46 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.