Wat is een pindanotenallergie?

De pindanotenallergie is de meest voorkomende notenallergie. Zoals bij andere voedselallergieën, houdt het in dat je lichaam onterecht pindanoten als vijandige elementen beschouwt. Bij het eten van pindanoten zal je immuunsysteem dan overreageren en een allergische reactie ontketenen. Daarbij komen chemicaliën, zoals histamine, in je bloed. Deze stoffen tasten verschillende vormen van weefsel in je lichaam aan. Dit leidt dan weer tot de symptomen van allergie. In sommige gevallen kan een allergische reactie op pindanoten levensbedreigend zijn. Hieronder vertellen we je meer over pindanotenallergie.

Symptomen

De symptomen hangen af van de ernst van de allergie. Indien je licht allergisch bent, kan je na het eten van pinda’s last krijgen van uitslag en bijhorende jeuk, een tintelend gevoel in je lippen of tong, buikpijn, netelroos of een loopneus. Mensen met een zwaardere allergie kunnen bijkomende symptomen vertonen, zoals een hese stem, hoest, vernauwde keel en piepende ademhaling. Ook kunnen zij te kampen krijgen met diarree en braakneigingen.

Mensen die heel erg allergisch zijn aan pinda’s, kunnen een anafylactische schok krijgen. De symptomen van een anafylactische schok zijn duizeligheid en slik- en ademhalingsmoeilijkheden. De bloeddruk van de patiënt duikt gevaarlijk de diepte in en zijn of haar lippen, keel en tong zwellen op. Een anafylactische schok die niet behandeld wordt, kan levensbedreigend zijn.

Diagnose

Je arts of allergiespecialist zal je vragen eventuele vroegere reacties op pindanoten of pindaproducten te beschrijven. Het is belangrijk dat men weet hoeveel tijd er zit tussen het eten van pinda’s en de allergische reactie. Men zal je ook vragen of er veel allergieën in je familie voorkomen. Een volgende stap is een huidtest. Tijdens zo’n test zal men in je huid prikken en er een zeer kleine hoeveelheid pindavloeistof op plaatsen. Indien je daar rode plekken of uitslag krijgt, lijd je waarschijnlijk aan een pindanotenallergie. Een andere mogelijke test is een bloedonderzoek. Daaruit kan men opmaken of je lichaam antistoffen aanmaakt die een allergische reactie zouden kunnen ontketenen.

Oorzaak

De oorzaak van pindanotenallergie is voorlopig onbekend. Sommige artsen menen echter dat mensen die op jonge leeftijd babyvoeding met pinda’s eten kregen,  de allergie ontwikkelen. Jonge kinderen kunnen immers nog niet alle componenten van pindanoten verteren. Dit zou dan tot gevolg hebben dat hun lichaam een allergie ontwikkelt voor deze peulvrucht.

Dit bericht is gepost op 3 september 2010 om 11:14 am uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: De juiste houding aan de laptop
Hoe chronische wonden verzorgen?