Kinderen en botbreuken

Blauwe plekken en bulten zijn onvermijdbaar bij kinderen. Soms kan het echter leiden tot ernstige verwondingen zoals een gebroken been of een gebroken arm. Wat moet je doen als je kind iets breekt?

Types botbreuken

Wanneer een kind valt, strekt hij/zij automatisch de armen uit om zich te beschermen. Dit kan leiden tot hand-, pols-, arm- en elleboogbreuken. Vooral breuken in de onderarm of het deel tussen de pols en de elleboog komen vaak voor. Gebroken botten in de onderarm komen zelfs in 40 tot 50 procent van alle breuken in de kindertijd voor. Elleboogbreuken daarentegen slechts 10 procent.

Een gebroken been van een kind verschilt van dat een volwassene. De botten van kinderen zijn minder broos waardoor ze vaak niet helemaal gebroken zijn. Daardoor moeten ze ook minder lang gips dragen.

Kinderen kunnen een zogenaamde ‘knikbreuk’ krijgen, wat betekent dat het bot buigt en niet helemaal breekt.

De diagnose van een gebroken bot

Vaak is het op het eerste zicht duidelijk dat het bot gebroken is. Maar soms is het voor ouders onduidelijk of het om een breuk gaat. Als het kind kan opstaan en het gekwetste lid kan gebruiken, is het meestal niet gebroken. Kneuzingen en verstuikingen worden echter vaak verward met gebroken botten.

Het grote verschil tussen gewone kneuzingen en gebroken botten is de pijn. Zo zal de pijn bij een gebroken bot op een specifieke locatie plaatsvinden. Namelijk daar waar de breuk ligt.

Wat moet je nu doen als jouw kind een gebroken bot heeft?

Als je denkt dat jouw kind een gebroken bot heeft, roep dan onmiddellijk medische hulp in. Totdat deze arriveert, is het belangrijk dat je enkele handelingen uitvoert:

– Zorg ervoor dat je kind zijn/haar ledemaat niet beweegt
– Houd er 20 minuten ijs tegen om zwelling te voorkomen
– Wikkel er een elastisch verband rond
– Houd het lichaamsdeel boven het niveau van het hart.

In het ziekenhuis zal de dokter een röntgenfoto nemen om te kijken of het bot inderdaad gebroken is. Vervolgens zal hij gips gebruiken om de breuk te stabiliseren. Botten van kinderen genezen gelukkig snel. De genezing kan enkele weken tot maanden duren.

Dit bericht is gepost op 3 September 2010 om 8:42 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.