Behandeling van een depressie

Een depressie aanpakken betekent meer dan enkel de juiste medicatie vinden. Een depressie kan veroorzaakt worden door fysieke, emotionele en sociale problemen. Een compleet behandelingsplan met betrekking tot al deze problemen is dus noodzakelijk. Elke persoon heeft een andere depressie waardoor iedereen een eigen behandeling nodig heeft. Een combinatie van professionele hulp, zelfhulp en veranderingen van levensstijl zou de ideale behandeling kunnen zijn.

Medische hulp

De depressie zou veroorzaakt kunnen worden door een onevenwichtigheid van chemische stoffen in de hersenen, ook wel neurotransmitters genoemd. Onderzoek toont aan dat de hersenen van mensen met een depressie een ander beeld weergeven op de MRI.

De volgende behandelingen kunnen helpen de depressie te overwinnen:

- De depressie en andere ziekten behandelen. De depressie kan veroorzaakt of verslechterd worden door andere ziekten zoals hartziekte, diabetes of de ziekte van Parkinson. Ook medicatie die je inneemt kan een depressie als nevenwerking hebben.
- Antidepressiva. Deze medicatie hebben een kalmeringseffect.
- Elektroshocktherapie. Met behulp van een elektrische shock in de hersenen trachten ze de depressie te overwinnen.

Psychologische hulp

Psychologische stress is een belangrijke factor bij veel depressies. Met psychologische stress bedoelt men bijvoorbeeld financiële problemen, relatieproblemen of het verlies van een geliefde. De belangrijkste behandeling is de psychotherapie of de ‘praattherapie’. De volgende behandelingen worden vaak toegepast:

- De diagnose en aanpak van andere psychologische problemen die een aanleiding zijn tot de depressie zoals drugs- en alcoholproblemen, maar ook seksueel misbruik.
- Gedragstherapie. Deze therapie leert mensen met een depressie op een andere manier te denken en om te gaan met sterke emoties.
- Relatie- en familietherapie. De therapeut zal de depressieve persoon samen met de familie ontvangen om over de problemen te praten.
- Alternatieve therapie. Enkele voorbeelden van alternatieve therapie zijn relaxatietraining en meditatie.

Zelfhulp

Het eerste wat je moet doen als je een depressie hebt is om hulp vragen. Andere wegen die helpen om je depressie te overwinnen zijn:

- Steun. Het is zeer belangrijk dat je jezelf niet opsluit. Ga uit met mensen die je steunen.
- Fysieke activiteit. Het is bewezen dat fysieke activiteit positief bijdraagt bij een depressie.
- Relaxatie. Zorg voor voldoende rust. Neem tijd voor jezelf, doe dingen die je graag doet.
- Ook gezond eten, voldoende slaap en het vermijden van alcohol zijn bevorderend.

Dit bericht is gepost op 3 september 2010 om 9:28 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Kinderen en botbreuken
Slaapfasen, de verschillende fasen in je slaap