Wat is HIV?

HIV is een virus, namelijk het humaan immunodeficiëntie virus. Dit virus is opspoorbaar door middel van een bloedtest. Iemand die besmet is met HIV heeft een kans dat het zich ontwikkelt tot AIDS. AIDS wordt voluit acquired immuno-deficiency syndrome genoemd of het verworven immunodeficiëntiesyndroom.

De diagnose bij een pasgeborene verloopt anders. HIV-antilichamen kunnen worden doorgegeven van de moeder op de baby voor of tijdens de geboorte. Deze antilichamen kunnen gevonden worden in het bloed van de baby bij de geboorte.

Het effect van HIV op het lichaam

Naarmate het virus zich ontwikkelt, zorgt het ervoor dat het immuunsysteem van de mens verzwakt. Dit wil zeggen dat ze vatbaarder zijn voor ziekten dan gezonde personen omdat het immuunsysteem niet in staat is er tegen te vechten.

Hoe wordt HIV opgelopen?

De hoogste concentraties van het virus bevinden zich in het bloed, sperma en in de vaginale secretie. Dus elk contact met één van deze lichaamsvochten van een besmette persoon zal de ziekte doorgeven aan een gezonde persoon.

Dit contact kan zijn door seksuele gemeenschap maar ook door het gemeenschappelijk gebruik van naalden.

HIV is ook aanwezig in zweet, speeksel en tranen maar in zeer lage concentraties. Via deze vochten werd het virus nog nooit verder verspreid.Ten slotte kan het virus ook bij de geboorte doorgegeven worden van moeder op kind.

Het effect van HIV op het lichaam

Naarmate het virus zich ontwikkelt, zorgt het ervoor dat het immuunsysteem van de mens verzwakt. Dit wil zeggen dat ze vatbaarder zijn voor ziekten dan gezonde personen omdat het immuunsysteem niet in staat is er tegen te vechten.

Hoe wordt HIV opgelopen?

De hoogste concentraties van het virus bevinden zich in het bloed, sperma en in de vaginale secretie. Dus elk contact met één van deze lichaamsvochten van een besmette persoon zal de ziekte doorgeven aan een gezonde persoon.

Dit contact kan zijn door seksuele gemeenschap maar ook door het gemeenschappelijk gebruik van naalden.

HIV is ook aanwezig in zweet, speeksel en tranen maar in zeer lage concentraties. Via deze vochten werd het virus nog nooit verder verspreid.

Symptomen HIV

Het is mogelijk dat een persoon met HIV jaren leeft zonder enige symptomen te hebben. Toch zijn de meeste tekens gewichtsverlies, koorts of onverklaarbare vermoeidheid.

Naarmate HIV vordert, zijn er twee factoren die de ernst van de infectie aangeven.

De eerste factor is het aantal cellen die door het lichaam geproduceerd worden om tegen het virus te vechten. Deze cellen worden CD4 cellen genoemd. De CD4 cellen vormen een groep van witte bloedcellen die normaal gesproken het immuunsysteem coördineert in het geval van een infectie. HIV valt deze cellen aan en vernietigt ze. Dokters kunnen duidelijk in het bloed zien dat deze cellen verminderen, wat betekent dat de ziekte ernstig ontwikkeld is.

De tweede factor is de aanwezigheid van enkele aandoeningen zoals cryptococcose (een schimmelziekte), tuberculose, longontsteking en huidkanker.

Verschil tussen HIV en AIDS

Een persoon die besmet is met het HIV-virus doorloopt verschillende fasen. De laatste fase is de meest ernstige, namelijk AIDS.

HIV leidt echter niet altijd tot de ontwikkeling van AIDS. Er bestaan enkele doeltreffende therapieën die de ontwikkeling van het virus remmen.

Dit bericht is gepost op 1 september 2010 om 10:05 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, seksualiteit.

Andere interessante artikels: Ontwrichte elleboog, als je elleboog uit de kom is…
Angsten: hoe ga je er best mee om?