Klompvoet, een naar binnen gedraaid voetje

Een klompvoet is een medische afwijking waar je mee geboren wordt. Zo’n 0,1 percent van de bevolking heeft een of twee klompvoeten. Jongetjes hebben dubbel zoveel kans om met een klompvoet ter wereld te komen als meisjes. Bij jongens is de kans ook groter dat ze niet één, maar twee klompvoetjes hebben. Hieronder lees je meer over de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van een klompvoet.

Oorzaken en risicofactoren

Hoewel de exacte oorzaken nog onbekend zijn, veronderstelt men dat vooral erfelijke factoren een rol spelen. Mensen met een klompvoet, of mensen wier broer of zus een klompvoet heeft, hebben dubbel zoveel kans om zelf een kind met klompvoet ter wereld te brengen.

Symptomen

Het voetje van de baby is naar binnen gedraaid. In sommige (meer zeldzame) gevallen is de voet zelf ook misvormd en zit de voorkant waar de hiel zou moeten zitten en omgekeerd. Niet alleen is de getroffen voet kleiner en korter dan de andere voet, hetzelfde geldt voor de kuit en het been aan de kant van de klompvoet. De aandoening is niet pijnlijk, maar kan later tot ongemak en bewegingsbeperkingen leiden, indien men haar niet behandelt.

Diagnose en behandeling

Via een echografie kan men reeds voor de geboorte een klompvoet vaststellen. Eens de baby geboren wordt, is het vrij duidelijk (zie symptomen, hierboven).

Inzake de behandeling van klompvoeten heeft de medische wereld de laatste tijd een aanzienlijke vooruitgang geboekt. Indien de behandeling vroeg genoeg start, kan men de voet zelfs zonder operatie corrigeren. De meest verkozen behandeling door artsen is de zogenaamde Ponseti-methode, waarbij men een combinatie van stretching en het plaatsen van gipsen en braces toepast. De arts plaatst dan regelmatig een nieuwe gips, waarmee hij de voet telkens een beetje meer in de juiste richting duwt.

Eens de voet volledig in de juiste richting staat, moet het kind nog twee jaar een brace of verstevigd harnas aan de voet dragen. Het is erg belangrijk dat de duur van de periode gerespecteerd wordt. Indien men vroeger stopt, zullen de voetspieren de voet weer in de oorspronkelijke positie duwen. Mits vroege en gepaste behandeling kan een klompvoet volledig gecorrigeerd worden vooraleer het kind begint te lopen.

Dit bericht is gepost op 1 september 2010 om 9:17 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is een hartritmestoornis?
Wat is taaislijmziekte of mucoviscidose?