Erectiestoornissen: niet het einde van de wereld

Veel mannen klagen over erectiestoornissen. Erectieproblemen kunnen worden veroorzaakt door lichamelijke problemen die te maken hebben met de bloedvaten, zenuwen en hormonen maar ook door psychologische problemen. Maar liefst 80 procent wordt veroorzaakt door lichamelijke problemen.

Hoe ontstaat een erectie?

Een erectie ontstaat wanneer de verbeelding of de zintuigen (gezichtsvermogen, gehoor, tast, reuk,smaak) van de man worden gestimuleerd. Daardoor stuurt het centrale zenuwstelsel zenuwprikkels door die de bloedstroom in de penis verhoogt. Hierdoor zwelt deze op en wordt hij stijf.

Er zijn vier voorwaarden om een normale erectie te verkrijgen:

- Een goed werkende zenuwstelsel dat de nodige signalen zendt naar de penis.
- Een onbeschadigd systeem van bloedvaten dat er voor zorgt dat er bloed stroomt naar en van de penis.
- Een normaal glad spierweefsel in de penis dat zich moet ontspannen zodat de penis gevuld kan worden met bloed en kan vergroten.
- De mogelijkheid om het bloed te behouden in de penis zodat hij hard blijft.

Fysieke oorzaken

Met fysieke oorzaken bedoelt men letsels en complicaties van de prostaat of na operaties die de zenuwimpulsen of de bloedtoevoer naar de penis beïnvloeden. Deze oorzaken komen vooral voor bij mannen vanaf 50 jaar.

- Problemen met de bloedvaten kunnen ervoor zorgen dat er onvoldoende bloed naar de penis loopt of dat het bloed niet lang genoeg in de penis blijft om een erectie te behouden. Iemand die bijvoorbeeld lange tijd een hoge bloeddruk heeft, kan de bloedvaten beschadigen.

- Problemen met de zenuwen kunnen opwindende signalen naar de hersenen verhinderen. Zenuwaandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, multiple sclerose en een beroerte kunnen dit beïnvloeden. Bovendien kunnen mannen met deze ziekten een lager libido krijgen. Zenuwstoornissen door diabetes, complicaties na operaties en ruggenmergletsels kunnen ook een oorzaak zijn.

- Ook problemen met de vorm van de penis of het weefsel kunnen een erectie in de weg staan. Alsook hormonale factoren zoals een laag niveau van testosteron.

-  Erectieproblemen worden soms zelfs veroorzaakt door de nevenwerking van medicatie, het gebruik van tabak, alcohol en drugs.

Bovendien beweren sommige dokters dat mannen die regelmatig lange afstanden fietsen meer erectieproblemen hebben dan mannen die af en toe eens fietsen. Zeker als ze fietsen op een nauw zadel.

Dit bericht is gepost op 27 augustus 2010 om 4:01 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is autisme?
Zweetvoeten: wat kan je ertegen doen?