Caloriearm op restaurant… smakelijk?

Iedereen die probeert gewicht te verliezen of gewoon gezond wil eten moet daar een inspanning voor doen. Een inspanning die loont, al kan een restaurantbezoek wel roet in het eten gooien. Mits enkele goede tips is het echter niet moeilijk ook op restaurant een maaltijd te bestellen die je gezonde eetpatroon niet in de war stuurt.

Klant is koning

Denk eraan dat jij de klant bent, wat je ook bestelt, schrik niet terug om eten op jouw manier te laten bereiden. Eet je bijvoorbeeld een carpaccio, dan kan je vragen de truffelolie niet op je gerecht te doen en eventueel apart te laten serveren zodat je zelf kan doseren. Hetzelfde kan je doen met de dressing voor je salade.
Wanneer je een gerecht kiest vermijd je best gerechten bereid met room en gerechten die gefrituurd of gegratineerd zijn.

Doseer

Een voorgerecht hoeft niet per sé groot te zijn, het bevat vaak wel een hoog aantal calorieën. Wanneer je tafelgenoten toch een voorgerecht nemen hoef je niet op je honger te blijven zitten. Bestel bijvoorbeeld soep als voorgerecht. Soepen zitten boordevol groenten en zorgen ervoor dat je een gevuld gevoel krijgt. Op die manier hoeft je hoofdschotel niet zo groot te zijn en heb je toch een verzadigd gevoel na de maaltijd.

Het is niet altijd even makkelijk om juist in te schatten hoe groot de portie op je bord nu werkelijk is. Zeker als je op restaurant bent en je maaltijd dus voor jou gemaakt wordt is het handig een klein hulpmiddeltje toe te passen. Met je hand kan je de aangewezen grootte van een portie meten. Een stuk vlees, vis of kip mag zo groot zijn als je handpalm; een portie rijst of aardappelen of pastasaus de grootte van een gebalde vuist; je portie pasta zelf mag twee vuisten groot zijn en twee sneden brood gesneden op de dikte van je handpalm.

Drink met mate

Ten slotte is het aangeraden tijdens het eten alcohol te vermijden en water te drinken. Ook water geeft een gevuld gevoel en bevat geen calorieën. Je kan als aperitief een glas wijn drinken al is het wel belangrijk om weten dat alcohol erg veel calorieën bevat en geen enkele voedingswaarde heeft.

Mits een beetje alertheid is het dus helemaal niet moeilijk om te genieten van een maaltijd op restaurant zonder je de dag erna schuldig te moeten voelen. Smakelijk!

Dit bericht is gepost op 27 augustus 2010 om 8:55 am uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Mediteren moet je leren
ADHD: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit