Oorprop, een ophoping van oorsmeer

Een oorprop kan behoorlijk lastig zijn. Wanneer oorsmeer ophoopt vormt er zich een prop in de gehoorgang die leidt tot vervelende symptomen. Daarom is het belangrijk je oren op een correcte manier te reinigen. Op die manier ga je het risico op een oorprop uit de weg, en vermijd je verdere kwaaltjes zoals een ontsteking van de gehoorgang.

Oorzaak oorprop

Het lichaam maakt oorsmeer aan om stofjes, vuiltjes en bacteriën uit ons lichaam te houden. Indien je lichaam echter te veel oorsmeer aanmaakt, je gehoorgang te nauw is om het vanzelf naar buiten te stuwen of wanneer het oorsmeer door het gebruik van wattenstaafjes weer naar binnen wordt geduwd kan oorsmeer ophopen met een oorprop tot gevolg. Ook bij het ouder worden wordt de kans op een oorprop of oorstop groter, je oorsmeer wordt naarmate de jaren brokkeliger waardoor het sneller ophoopt.

Symtomen oorprop

Een oorprop kan leiden tot verschillende symptomen. De prop houdt geluidsgolven tegen waardoor men slechter hoort. In water kan een oorprop opzwellen waardoor men vaak last heeft van oorpijn tijdens het zwemmen of baden.

De meest gehoorde symptomen gaan van jeuk tot krakende of poppende geluidjes in het oor. Indien de prop druk zet op de gehoorgang kan men bovendien een monotone piep horen.

Beter voorkomen dan genezen.

De oorsprays waarvoor meer en meer reclame gemaakt wordt hebben geen nut, ze brengen het natuurlijke evenwicht om de gehoorgang te beschermen uit balans. De meest efficiënte en veiligste manier om het oor te reinigen blijft het gebruik van het klassieke wattenstaafje of het puntje van een nat washandje. Een gezond oor echter, reinigt zichzelf. Belangrijk is wel dat met het wattenstaafje niet te diep in het oor inbrengt, oorsmeer kan zo immers verder de gehoorgang worden ingeduwd en een prop veroorzaken. Daarnaast kan een wattenstaafje (of eender welk ander smal voorwerp waarmee u uw oren reinigt) het trommelvlies perforeren, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Hoe raak ik die oorprop kwijt?

Een oorprop is een harde ophoping van oorsmeer. Om de prop uit je oor te krijgen moet die eerst zachter gemaakt worden. Door enkele druppels lauwe olijf- of babyolie in het oor te brengen lost deze makkelijker op. Maar ook een straal lauw water kan wonderen verrichten. Richt de lauwe straal water op je oor terwijl je je hoofd schuin houdt. Duw je oor niet dicht, op die manier oefen je teveel druk uit op je trommelvlies. Na enkele seconden kan je je hoofd in de andere richting draaien om het water er weer uit te laten lopen.

Dit bericht is gepost op 24 augustus 2010 om 9:09 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Stress: sta er eens bij stil.
Mediteren moet je leren