Mediteren moet je leren

Leven in deze gejaagde 21e eeuw brengt voor velen stress en een enorm gebrek aan tijd met zich mee. Door af en toe een moment voor jezelf in te lassen zal je niet alleen tot rust komen, maar presteer je buiten die rustpauzes ook beter. Elkeen moet voor zichzelf een tijdsinvulling kiezen waardoor hij of zij tot rust kan komen. Beweging en sport zijn belangrijk, maar om ook eens stil te staan en in jezelf te kijken is meditatie dé aangewezen oplossing.

Medi-wat?

Het uitgangspunt van meditatie is het loslaten van de wereld rondom jou door je te focussen op één specifiek punt.  Die focus kan gaan van een specifieke mantra of geluid tot het concentreren op je eigen ademhaling.

Het vergt enige oefening om de voordelen van meditatie ten volle uit de oefening te halen. We zijn gewoon voortdurend een overvloed aan impulsen over ons te krijgen. Op het moment dat al deze invloeden verbannen worden kom je tot volledige rust. Zelfs uren na je meditatiesessie zal je nog merken dat je meer ontspannen bent. Dankzij meditatie kan je in stressvolle situaties je kalmte bewaren, je je ademhaling beter controleren, je spieren ontspannen en je bloeddruk kan zelfs gaat dalen.

Meditatie, hoe begin ik eraan?

Mindfulness

Mindfulness zorgt ervoor dat je hoofd ‘leeggemaakt’ wordt. Beginnen doe je door je te focussen op één bepaald punt, zoals bijvoorbeeld je ademhaling. Daarna laat je één voor één alle gedachten los. Om je bewust te worden van je ademhaling kan je je hand op je buik leggen en voelen hoe je langzaam in en uitademt.

In het begin kan het moeilijk zijn om ‘te stoppen met denken’. Telkens wanneer er een gedachte bij je opkomt kan je die rustig gewaarworden en je weer terug op je ademhaling richten. Het heeft geen nut de gedachte meteen te onderdrukken want dan raak je je concentratie kwijt.

Relaxatierespons

Zorg ervoor dat je in een rustige ruimte ligt of zit. Relaxatierespons draait om je hele lichaam. Door allereerst te focussen op je voeten om daarna stilaan verder naar boven te werken zorg je ervoor dat elke spier in je lichaam ontspant.

Kies een woord dat je rustig laat voelen. Herhaal dit woord tegen jezelf terwijl je inademt door je neus.  Houd je adem enkele seconden vast en adem daarna rustig weer uit door je mond.

Yoga en Tai Chi

Beweeg je liever terwijl je ontspant dan zijn Yoga of Tai Chi misschien iets voor jou. Beide sporten zorgen voor een combinatie van ademhalingsoefening en trage bewegingen om te mediteren.

Welke vorm van meditatie je ook kiest, zorg er steeds voor dat je je oefening niet abrupt stopt. Open je ogen, kom rustig tot het besef waar je bent en sta langzaam op.

Dit bericht is gepost op 24 augustus 2010 om 9:25 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Oorprop, een ophoping van oorsmeer
Caloriearm op restaurant… smakelijk?