Scheer je weg, okseluitslag!

Uitslag kan zich overal op de huid manifesteren, maar de last die de patiënt ervan ondervindt varieert naargelang van de locatie van de uitslag. Zo is de oksel een van de meest pijnlijke plaatsen om uitslag te hebben door de vele bewegingen van de arm. Daarom worden de oorzaken en remedies nu verder toegelicht.

Oorzaken

Zoals bij alle andere plaatsen op de huid waar uitslag kan optreden, is een allergische reactie een vaak genoemde oorzaak. Bij uitslag onder de oksels is de allergie allicht veroorzaakt door sommige soorten deodorant, zeep of parfum. Een andere mogelijkheid is dat de okselhuid reageert op het wasmiddel van je kleding of op de wrijving met de kleding zelf.

Ook scheren is vaak een oorzaak van uitslag onder de oksels omdat de huid daar zeer gevoelig is. Het is daarom belangrijk om de juiste scheermethodes toe te passen. Je gebruikt best een goede scheerschuim en je mag nooit tegen de groeirichting van de haartjes in scheren als je uitslag wilt vermijden. Te vaak of te dichtbij scheren is vaak ook een broeihaard van uitslag onder de oksels. Overige oorzaken van okseluitslag zijn bijvoorbeeld schimmelinfectie, folliculitis (ontsteking van een haarzakje) en hitte.

Preventie en remedies

Een eerste stap bij het behandelen van je okseluitslag is uitzoeken wat de uitslag heeft veroorzaakt. Vaak is het niet al te moeilijk om na te kijken of je kleding niet te hard spant bij de oksels of om je je bijvoorbeeld te herinneren of je je ’s ochtends slecht hebt geschoren. Je kan tevens alternatieve methodes voor scheren uitproberen.

Het is essentieel dat je dan ook stopt met producten als deodorant te gebruiken en deze vervangt door bijvoorbeeld aloë vera-gel of crèmes zonder agressieve chemicaliën. Bovendien kan je best je oksels deppen bij zweet in plaats van deodorant te gebruiken die de uitslag zelfs nog kan verergeren. Door de oksels droog te houden verhinder je ook een schimmelinfectie. Om de jeuk te verminderen kan je ook lotion aanbrengen op de okselholtes. Het best gebruik je daarvoor tea tree oil of theeboomolie die bacteriën, schimmels en virussen doodt. Lotions rijk aan vitamines zijn ook een interessant middel om de irritatie af te zwakken.

Dit bericht is gepost op 11 augustus 2010 om 11:41 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Ochtendvermoeidheid: wat is het en wat doe ik eraan?
Lippen: gesprongen, gebarsten, maar hoe genezen?