Zwanger, maar toch fit: sporten tijdens de zwangerschap

Fit zijn is voor de meeste vrouwen een must: je voelt je goed, hebt meer energie en je slaapt er zelfs beter van. Sporten is voor iedereen goed. Daar verandert een zwangerschap niets aan. Wat dat sporten juist inhoudt, zal voor jou anders zijn dan voor veel andere vrouwen. De een houdt van competitie, terwijl de ander eerder een rondje joggen of wandelen in alle rust zal bekoren. Daardoor kan het minimale of maximale niveau van sport niet in klinkklare regels worden vastgelegd. Wat veilig en aangenaam is voor jou, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Daarom is het aan te raden om eerst even met je huisdokter te overleggen. Hier kan je een aantal opties terugvinden.

Veiligheid

Belangrijk is dat je dus eerst je huisdokter raadpleegt. Dat is zeker van groot belang bij de volgende vrouwen:

- vrouwen die een geschiedenis van miskramen hebben.
- vrouwen met diabetes of een hartziekte.
- vrouwen met cervicale incompetentie, wanneer je cervix in het tweede stadium van je zwangerschap uitzet.
- vrouwen die een meerling dragen.

Comfort

De beste methode om te merken of er iets mis is, is nog altijd je eigen gevoel. Het is in de meeste gevallen veilig om te sporten, zolang je geen oncomfortabel gevoel hebt. Wanneer je voelt dat het sporten onaangenaam wordt, moet je onmiddellijk stoppen.

Regelmaat

Regelmaat is niet alleen belangrijk wanneer je zwanger bent. Sporten moet je opbouwen en regelmaat is de beste manier om dat te doen. Het is echter geen goed idee om te beginnen met een sport als je dit voor je zwangerschap niet op regelmatige basis deed.

Regelmaat wilt ook zeggen dat het beter is om elke dag een beetje te sporten, dan om tweemaal per week intensief te sporten. Wanneer je lichaam te zeer tot het uiterste gedreven wordt, vooral door een sport die je lichaam nog niet eigen is, kan je placenta niet zo effectief voedsel en zuurstof aan je baby geven.

Logica

Gebruik je verstand wanneer je gaat sporten tijdens je zwangerschap. Overbelast je lichaam niet, ga niet sporten bij extreme koude of hitte, drink voldoende en vergeet zeker je opwarming en afkoeling niet! Als je je niet goed voelt, ga dan ook niet sporten.
Met andere woorden: luister naar je lichaam en doe niets wat jou of je baby kan schaden.

Wat niet mag:

Als zwangere vrouw ben je extra gevoelig voor verwondingen. Sporten waarin je snelle, abrupte of harde bewegingen in gebruikt, zijn af te raden. Voorbeelden van zulke sporten zijn netbal, squash of gevechtssporten. Ook sporten waarbij je je op grote hoogte of diepte verplaatst, zoals duiken of bergbeklimmen, zijn uit den boze.

Als beginneling:

Wandelen is de beste en meest veilige manier om fit te blijven tijdens je zwangerschap, maar zeker wanneer je het niet gewend bent om te sporten. Ga een half uurtje of meer wandelen, en dit vier keer per week.

Ook zwemmen is een veilige keuze voor een zwangere vrouw die het sporten niet gewoon is. Tijdens het zwemmen zet je geen harde druk op je gewrichten en gebruik je geen harde of schokkende bewegingen.

Ook yoga is veilig en tegelijk aangenaam om fit te blijven tijdens je zwangerschap. Yoga heeft daarbij het voordeel dat het je helpt je ademhaling te controleren, wat je zeker te pas zal komen tijdens je bevalling.

Programma’s

Als je toch niet goed weet welke sport voor jou nu geschikt is, of je wilt zeker zijn dat je op een veilige manier (begint met) sport, kan je je altijd opgeven voor groepslessen die speciaal voor zwangere vrouwen ingericht zijn. Zo krijg je de aangepaste begeleiding die nodig is.

Na de zwangerschap

Veel vrouwen vinden het moeilijk om nog de tijd te vinden om wat aan sport te doen na de bevalling. Dit is echter minstens zo belangrijk, want het houdt je lichamelijk en mentaal gezond. Wandelen is daarom de ideale manier om zelf te bewegen, want je kan je baby of kind gemakkelijk meenemen en zo gun je hem of haar ook het plezier van de frisse buitenlucht.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 11:08 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Koliekpijn: buikpijn voor de baby, hoofdpijn voor de ouders
Wat is radiotherapie?