Wat is radiotherapie?

Radiotherapie is een behandeling met radioactieve straling om kankercellen te doden en te voorkomen dat deze zich kunnen reproduceren. De straling gebeurt zeer lokaal. Voor sommige types kanker is radiotherapie de hoofdbehandeling, maar in veel gevallen wordt het toegepast in combinatie met chemotherapie, hormonentherapie of een operatie. Er bestaan twee types radiotherapie: inwendige en uitwendige therapie. Het uitwendige type wordt het vaakst gebruikt. Over beide types kan je hier wat meer informatie lezen.

Externe radiotherapie

Tijdens externe radiotherapie wordt de straling vanuit een machine op een plaats in het lichaam gefocust.  Meestal gebeuren de behandelingen dagelijks tijdens de werkweek, en krijgt de rest van je cellen in het weekend de kans om zich te herstellen.

De keuze van de apparatuur hangt af van het type kanker en het lichaamsdeel waar de kankercellen zich bevinden. Zo wordt er andere apparatuur gebruikt voor huidkanker dan voor een type kanker dat zich dieper in het lichaam bevindt.

- Het plannen van je behandeling:     
Het plannen van een behandeling met radiotherapie kan enkele weken duren. Het is belangrijk om de juiste dosis stralingen vast te leggen, om te zorgen dat de behandeling effectief is, maar ook zoveel mogelijk gezonde cellen spaart.

- De simulatie:       

Voor de eigenlijke behandeling begint, moet je nog een laatste bezoek brengen aan het ziekenhuis om een simulatie te ondergaan. Deze duurt een half uur tot een uur, wat langer is dan een echte behandeling. Zo wordt vastgelegd hoeveel straling nodig is, hoe je zal moeten plaatsnemen, welk type radiostraling gebruikt zal worden, en dergelijke meer. De dosis wordt gebaseerd op de grootte van de tumor, hoe gevoelig de tumor is voor de straling en de mate waarin het normale weefsel rond de tumor de straling kan vetragen.

- De behandeling:  
Het aantal behandelingen hangt niet vast af van de ernst van de kanker, maar aan een heleboel andere factoren. Je algemene gezondheid, het type kanker en de plaats van de tumor spelen hierin een rol. Een behandeling duurt ongeveer tien tot twintig minuten in totaal, maar de apparatuur staat maar enkele minuten aan.
Externe radiotherapie maakt je niet radioactief, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het is ook veilig om in de buurt van je familie of vrienden te komen na een behandeling.

Interne radiotherapie

Bij interne radiotherapie wordt radioactief materiaal in je lichaam geplaatst, in de buurt van de kanker. Dit wordt gebruikt om heel lokaal een hogere dosis straling te geven. In veel gevallen worden interne en externe radiotherapie gecombineerd. Een voorbeeld van een type kanker waarvoor interne radiotherapie gebruikt wordt, is prostaatkanker.

Ongeveer twee maanden na deze behandeling is het niet veilig voor kinderen of zwangere vrouwen om voor langere tijd dicht bij je in de buurt te zijn, maar je kan wel in dezelfde kamer verblijven. Seksuele contacten zijn geen probleem, maar de eerste weken na een behandeling is het aan te raden om een condoom te gebruiken.

Radio-isotopen (radioactieve kernen die volgens een proces van radioactief verval spontaan uiteen vallen) worden toegediend in de vorm van een drankje, een capsule of een injectie. Het radioactieve afval zal je uitplassen of uitzweten. Daarom moet je voldoende blijven drinken. Bij patiënten op de palliatieve afdeling in het ziekenhuis, worden radio-isotopen toegediend om de pijn te verlichten en het verloop van de kanker te vertragen.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 11:17 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Zwanger, maar toch fit: sporten tijdens de zwangerschap
Bijwerkingen van radiotherapie