Wat is nierkanker?

Bij meer dan een vijfde van de gevallen waarbij kanker vastgesteld wordt, gaat het om een tumor in de nieren of urinewegen. Kanker die specifiek in de nieren optreedt, komt minder vaak voor en is de tiende meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Hieronder lees je meer over de risicofactoren, symptomen en diagnose van nierkanker.

Wie krijgt nierkanker?

Hoewel men nog altijd niet weet waarom iemand precies nierkanker krijgt, zijn er enkele factoren die de kans op deze ziekte in de hand werken. Het gaat hier ten eerste om roken: rookgedrag verdubbelt de kans op nierkanker. Verder is een erfelijke factor van groot belang. Wanneer in je familie mensen aan nierkanker lijden, verhoogt dit jouw kansen om de aandoening te krijgen.

Mannen krijgen vaker nierkanker dan vrouwen. Ook leeftijd speelt een rol: de meeste getroffen patiënten zijn tussen de 50 en 70 jaar oud. Een vijfde negatieve factor groepeert langdurige nieraandoeningen. Mensen die van een dialyseapparaat afhankelijk zijn, lopen meer risico om via cysten tumoren te ontwikkelen. Ten slotte is er nog overgewicht: een teveel aan vetten zou tot nierkanker kunnen lijden, al is dit nog niet helemaal duidelijk.

Wat zijn de symptomen van nierkanker?

Pijn in de onderrug is een belangrijk symptoom. Het gaat dan om een niet-aflatende pijn die niets te maken heeft met een mogelijke verwonding. Verder kan een knobbel of bult in de buikstreek een aanwijzing zijn. De aanwezigheid van bloed in de urine wijst eveneens op een disfunctie in de nieren.

Naast deze symptomen, die specifiek betrekking hebben op de nieren, zijn er nog andere, meer algemene symptomen. Hierbij denken we vooral aan een onverklaarbaar gewichtsverlies, koorts, vermoeidheid en een hoge bloeddruk. De patiënt kan ook last krijgen van zwellingen in de benen, enkels en polsen.

Hoe stelt men de diagnose van nierkanker?

Tumoren in de nieren zijn moeilijk op te sporen omdat de nieren zich diep in het lichaam bevinden. Een eerste, meest voor de hand liggende test bij nierklachten is een urinetest, waarbij men abnormale stoffen als bloed, proteïnen of zelfs kankercellen kan ontdekken. Ook bloedtesten kunnen duiden op nierkanker.

Men zal deze testen meestal combineren met beeldmateriaal van de nieren, dat men verkrijgt via scans. Het gaat hierbij om specifieke scans zoals CT-scans, MRI-scans en ultrasone scans. De twee eerste scans leveren een dwarsdoorsnede op van de nieren, terwijl de derde via geluidsgolven livebeelden op een monitor produceert. Zo kan men de tumor detecteren.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 8:30 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is chemotherapie?
Last van premenstrueel syndroom?