Verkoudheid, griep of longontsteking?

Verkoudheid, griep en longontsteking worden soms met elkaar verward omdat ze voor een stuk dezelfde symptomen veroorzaken. Het gaat echter om drie verschillende aandoeningen die elk een eigen impact hebben op je lichaam. Een verkoudheid is bijvoorbeeld vervelend, maar veel minder ernstig dan de griep, terwijl een longontsteking een nog gevaarlijker ziekte is met een mogelijke dodelijke afloop. Hieronder beschrijven we in detail de symptomen van de drie aandoeningen.

Verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Verkoudheden zijn vervelend maar niets om je zorgen over te maken. De gekende symptomen van een verkoudheid zijn keelpijn, tranende ogen, hoesten en niezen, een verstopte of lopende neus en hoofdpijn. Soms hebben patiënten ook last van spierkrampen. Een verkoudheid verschilt vooral van griep en longontsteking doordat er weinig tot geen koorts optreedt en de symptomen zich erg geleidelijk ontwikkelen.

Griep

Bij griep ontwikkelen de symptomen zich zeer snel. Je krijgt koorts en er treden symptomen op die overeenkomen met die van een verkoudheid, zoals hoofdpijn, hoest en een verstopte neus. Maar griep is een ernstige besmetting, met meer en meer ernstige symptomen. Het gaat dan om zweten en rillingen, gebrek aan eetlust, vermoeidheid en misselijkheid. Wanneer je aan deze symptomen lijdt, kan je best meteen je arts raadplegen.

Longontsteking

Longontsteking (of pneumonia) is een gevaarlijke ziekte die meestal veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie en dodelijk kan zijn bij personen met een zwak afweersysteem, zoals ouderen en jonge kinderen. Ook patiënten die lijden aan een chronische longaandoening zijn extra kwetsbaar. Longontsteking deelt enkele symptomen met griep, namelijk hoge koorts, rillingen, hoofdpijn, klamme huid en zweten en gebrek aan eetlust. Maar de ziekte gaat veel verder. De vermoeidheid wordt extreem en de patiënt kan verward worden. Verder is er sprake van het ophoesten van slijm en soms bloed. De patiënt lijdt aan ademhalingsstoornissen en ervaart een pijn in de borstholte, die verergert bij hoesten of inademen.

Er zijn ook grote verschillen tussen deze drie aandoeningen, wat de behandeling en preventie betreft. Tegen een verkoudheid kan je niet veel beginnen, maar die gaat na een tijdje ook gewoon weer voorbij. Griep en longontsteking, dat is een ander paar mouwen. Er zijn vaccins voorhanden die beschermen tegen bepaalde vormen van griep en longontsteking. Longontsteking wordt bestreden met antibiotica, terwijl voor griep andere medicatie ontwikkeld werd. Antibiotica helpen niet tegen griep, omdat zij enkel bacteriën bevechten en griep veroorzaakt wordt door een virus.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 8:50 am uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Last van premenstrueel syndroom?
Wat je moet weten over schizofrenie