Tonsillitis of angina. Enge namen voor een enge ziekte?

Tonsillitis of angina is een besmettelijke ontsteking van de keelamandelen. De meestal jonge patiënt ondervindt vooral keelpijn en kan ook andere symptomen zoals hoge koorts vertonen. Er zijn evenwel verschillende behandelingen mogelijk om deze vervelende maar ongevaarlijke ontsteking te doen stoppen.

Een korte beschrijving

Angina is een virale of bacteriële infectie van de keelamandelen die het vaakst voorkomt bij kinderen. De besmetting kan overal plaatsvinden, gaande van binnen het gezin tot de bijeenkomst van hobbyverenigingen. Tonsillitis kan van korte duur zijn, maar kan ook het gevolg zijn van de ziekte van Pheiffer, vooral dan bij oudere tieners. Indien dit het geval is, kan de ontsteking veel langer duren en kan de tiener er maandenlang nog last van ondervinden. Acute tonsillitis daarentegen duurt gewoonlijk vier tot zes dagen.

Symptomen

Vanzelfsprekend is een pijnlijke keel het duidelijkste symptoom van angina. Tonsillitispatiënten klagen evenwel over algehele malaise, spierpijn, afwezigheid van honger en ze kunnen ook gegrepen worden door (vaak hoge) koorts. Hoewel de ontsteking vaker optreedt bij kinderen dan bij volwassen, ondervinden deze laatste veel meer pijn. De tekenen duren gewoonlijk slechts enkele dagen maar indien ze langer aanhouden is het belangrijk dat je de huisarts onmiddellijk raadpleegt.

Behandeling

Bij de diagnose van tonsillitis zal de arts de keel bekijken. Op die manier wordt duidelijk hoe ernstig de ontsteking is en kan de dokter een gepast geneesmiddel voorschrijven. Antibiotica zijn niet steeds noodzakelijk want sommige vormen van angina zijn het gevolg van een virus en niet van een bacterie. Ook zijn er enkele dingen die in de hand van de patiënt zelf liggen. Zo wordt het aangeraden om goed te rusten, de juiste voeding te eten en te gorgelen. Het is van groot belang dat het kind voldoende vocht binnen krijgt. Sla niet direct in paniek als je kind gedurende drie dagen niet gegeten heeft, het is immers veel belangrijker dat het veel drinkt.

Tonsillectomie

Indien tonsillitis herhaaldelijk optreedt, kan je overwegen om de keelamandelen operatief te laten verwijderen. Bij jonge kinderen wordt deze ingreep regelmatig uitgevoerd. Keelamandelen bevinden zich helemaal achteraan in de keel en hebben na het eerste levensjaar geen enkele functie meer. Tonsillectomie is echter geen sinecure bij volwassenen, het is een gevaarlijke en zeer pijnlijke operatie. Ook kan niet gegarandeerd worden dat de verwijdering van de keelamandelen doeltreffend is aangezien men na de ingreep nog last kan ondervinden. De arts zal dit daarom niet meteen aanraden.

Dit bericht is gepost op 3 August 2010 om 9:42 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.