Stamcel- of beenmergtransplantatie

Een stamcel- of beenmergtransplantatie wordt momenteel in de geneeskunde toegepast als behandeling bij bloedkanker, lymfeklierkanker en bepaalde bloedziekten. In de toekomst kan het misschien ook bij andere ziekten worden gebruikt. Wat het juist is en hoe het in zijn werk gaat, kan je hieronder lezen.

Wat is een stamcel- of beenmerg transplantatie?

Bij een beenmergtransplantatie werden traditioneel de nodige stamcellen uit het beenmerg gehaald. Tegenwoordig haalt men deze vooral uit het bloed en daarom spreekt men nu eerder van een stamceltransplantatie.

De transplantatie wordt gevolgd door hoge doses chemotherapie of radiotherapie.

Stamcellen zijn verantwoordelijk voor de productie van de rode en witte bloedlichaampjes en de bloedplaatjes.

Het probleem van de chemotherapie is dat deze niet enkel de kwaadaardige cellen doodt, maar ook de overblijvende gewone cellen. Daarom gebeurt de infusie van de stamcellen pas na de chemotherapie. Door recente ontwikkelingen in het onderzoek naar stamceltransplantaties, kan de dosis chemotherapie verminderd worden. Dat maakt dat de behandeling in zijn geheel een stuk veiliger is geworden.

Waar haalt men de stamcellen vandaan?

- Uit het beenmerg: 
Stamcellen kunnen uit het beenmerg van een donor gehaald worden. Terwijl de donor onder volledige narcose gebracht wordt, kunnen de stamcellen via een punctuur uit het borstbeen of het bekken gehaald worden.
- Uit het bloed:
Stamcellen worden ook gevonden in het bloed. Na chemotherapie of een beenmergstimulans komen de stamcellen in grote hoeveelheden in het bloed terecht en kunnen ze met behulp van speciale apparatuur verzameld worden.
- Uit het navelstrengbloed:
Na een geboorte wordt er meestal navelstrengbloed afgenomen, een rijke bron aan stamcellen. Dit bloed kan worden opgeslagen en gebruikt indien nodig. Hieraan zijn geen risico’s verbonden voor het kind of de moeder.

De donors

- Jijzelf
- Een broer of zus
- Een vrijwilliger: er wordt een databank bijgehouden en zo kan men op zoek gaan naar de donor die voor jou het meest geschikt is.

Hoewel een stamceltransplantatie nog steeds risico’s inhoudt voor de patiënt, is het tot nu toe de beste behandeling voor vele ernstige aandoeningen.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 11:54 am uur en is geplaatst in kanker, Algemeen.

Andere interessante artikels: Bijwerkingen van radiotherapie
Kan je littekenweefsel behandelen?