Oorzaken van winderigheid

Nu we de tijden van preutsheid en overdreven beleefdheid voorbij zijn, mogen we wel toegeven dat iedere mens, jong of oud, in gesloten kring wel eens een scheet laat. Dit is volstrekt normaal en kan soms zelfs grappig zijn. Minder grappig wordt het echter wanneer je lijdt aan winderigheid (of flatulentie) en je lichaam voortdurend gas verspreidt. Dit is hinderlijk voor je sociale omgeving, maar vooral voor jezelf, omdat je jezelf constant schaamt en denkt er niets aan te kunnen doen. Dit is echter niet zo: winderigheid heeft sterk te maken met je eet -en drinkgewoonten en kan dus vermeden worden. Hieronder sommen we de voornaamste oorzaken van winderigheid voor je op.

Bruisdranken

Bruisdranken (of koolzuurhoudende dranken) zoals de meeste frisdranken bevatten een grote hoeveelheid kunstmatig toegevoegde koolstofdioxide waar je lichaam niet om vraagt. Deze gassen hopen zich op in je maag en darmen, wat dan weer leidt tot een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn.

Lactose-intolerantie

Sommige mensen verdragen de suiker lactose niet, die in de meeste zuivelproducten voorkomt. Dit wil zeggen dat je lichaam deze stof niet verteert en ze dus in je maag en darmen in gasvorm blijft ophopen. Dit leidt tot een opgeblazen gevoel en winderigheid. Veel mensen zijn lactose-intolerant zonder het zelf te weten.

Lucht happen

Een van de grootste oorzaken van winderigheid is het overmatig happen van lucht. Het gaat hier om mensen die voornamelijk door hun mond ademhalen, te snel eten of constant kauwgom kauwen. Hierdoor komt er te veel lucht in de maag.

Voeding

Het is algemeen geweten dat bepaalde voedingsmiddelen winderigheid nogal in de hand kunnen werken. Het gaat hier vooral om voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten. Wat groenten en fruit betreft, lijken alle clichés te kloppen: het eten van spruitjes, bloemkool, pruimen, kool, artisjokken, asperges, appels, bonen en rapen kunnen leiden tot winderigheid.

Ook volle granen, kaas, vet vlees en kunstmatige zoetigheden zoals snoep hebben een gelijkaardig effect. Al deze etenswaren vermijden is onmogelijk, maar een gevarieerd menu is toch aan te raden.

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Prikkelbaredarmsyndroom is een darmstoornis waarvan de oorzaak voorlopig nog onbekend is. Het gaat om een irritatie van de darmkanalen die naast winderigheid ook kan leiden tot constipatie, diarree en buikpijn.

Zwangerschap

De winderigheid waar zwangere vrouwen soms last van hebben, is hormonaal bepaald. Het zwangerschapshormoon progesteron heeft een relaxerende werking op de spieren van het spijsverteringsstelsel. Dit kan een gasophoping in de darmen tot gevolg hebben.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 1:29 pm uur en is geplaatst in maag en darmen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Kan je littekenweefsel behandelen?
Wat is een correcte lichaamshouding?