Last van premenstrueel syndroom?

Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor een aantal symptomen waar vrouwen last van kunnen krijgen in de periode voor hun maandstonden. PMS werd vroeger niet ernstig genomen door de geneeskunde, die toen hoofdzakelijk door mannen werd uitgeoefend. Maar tegenwoordig erkennen artsen dat het een vaak voorkomend probleem betreft waar de meerderheid van de vrouwen tussen 25 en 45 mee te maken krijgt. De meeste vrouwen ervaren slechts lichte ongemakken, maar sommige gevallen van PMS kunnen zeer ernstig zijn.

Wat zijn de symptomen van PMS?

Gewoonlijk onderscheidt men twee reeksen symptomen, naargelang ze vaak of minder vaak voorkomen. De gebruikelijke symptomen zijn spanning, huilbuien, hoofdpijn, humeurigheid, depressie, geïrriteerdheid en verwarring. Verder krijgen vrouwen last van pijnlijke borsten, constipatie of diarree. Ook kunnen ze rugpijn ondervinden en een opgeblazen gevoel ervaren.

Bij de minder frequente symptomen van premenstrueel syndroom vinden we huidproblemen (puisten), vreetbuien, vijandigheid, besluiteloosheid, slaapstoornissen, gewrichtspijn, onregelmatige hartslag en palpitaties, een verergering van astma (voor wie daaraan lijdt) en lichte tot ernstige persoonlijkheidsstoornissen.

Wat veroorzaakt PMS?

Het is niet duidelijk wat het premenstrueel syndroom precies veroorzaakt. Aangezien de hierboven vermelde symptomen ongeveer halfweg na de eisprong de kop opsteken, neemt men aan dat schommelingen in de hormonenhuishouding er iets mee te maken hebben. Deze hormonale schommelingen zijn bij elke vrouw anders en worden beïnvloed door o.a. erfelijke factoren, levensstijl, voedingsgewoonten en de emotionele toestand van de patiënt.

Hoe wordt PMS behandeld?

De behandeling van premenstrueel syndroom focust op de symptomen van de patiënt en probeert de ongemakken die deze met zich mee brengen zoveel mogelijk weg te nemen of te verlichten. Probeer dus ook je symptomen zo gedetailleerd mogelijk bij te houden. Wanneer je dan een arts raadpleegt, kan die op zoek gaan naar een gepaste remedie.

Je kan zelf ook helpen door je lichaam gezond te houden. Dit houdt in dat je genoeg rust, aan lichaamsbeweging doet en let op een evenwichtige voeding. Ook alternatieve genezingswijzen, zoals acupunctuur, massage of yoga kunnen helpen om de pijn te verlichten of om tot rust te komen. Een laatste oplossing is medicatie. Medicatie wordt enkel aangeraden bij specifieke problemen die je niet kan controleren en die je manier van dagelijks te functioneren ernstig ontregelen.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 8:37 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is nierkanker?
Verkoudheid, griep of longontsteking?