Koliekpijn: buikpijn voor de baby, hoofdpijn voor de ouders

Koliekpijn is een zeer hevige buikpijn ten gevolge van krampen. Hoewel de pijn ook bij volwassenen en dieren kan optreden, lijden vooral baby’s aan deze vervelende kwaal. De krampen die de baby ondervindt zijn onverklaarbaar en er is geen behandeling. Toch zijn er enkele middeltjes die soms efficiënt blijken.

Koliekpijn bij baby’s

Baby’s tussen twee en zestien weken oud kunnen het slachtoffer worden van koliekpijn. Vaak zijn ze niet meer dan twee weken oud wanneer de eerste opstoten zich voordoen. Koliekpijn is een onverklaarbare pijn in de buik waardoor ze ontroostbaar huilen aan een stuk. De krampen komen het vaakst voor in de late namiddag of vooravond (het zogenaamde witching hour). Ze liggen dan heel verkrampt in hun wiegje. Voor het overige zijn de baby’s kerngezond en ook is er geen verschil merkbaar tussen baby’s die borstvoeding krijgen en baby’s die met het flesje gevoed worden. De krampjes stoppen vaak nadat de baby wat gas heeft verloren maar soms huilen de baby’s zichzelf gewoon in slaap. Koliekpijn verdwijnt plots vanzelf wanneer de baby ongeveer drie tot vier maanden oud is.

Help je baby

Alhoewel de oorzaak van koliekpijn onbekend is, kan je als ouder wel enkele dingen doen om je baby meer op zijn gemak te doen voelen. Wel moet vermeld worden dat dit geen gemakkelijk proces is. De gehele familie kan immers last ondervinden van het continue gehuil van de pasgeborene en er kan zo grote wrevel ontstaan. Er is ook geen garantie dat de koliekpijn zal stoppen wanneer je deze tips volgt.

Het beste wat je doen kan is je baby troosten, door hem bijvoorbeeld te wiegen, te knuffelen, voor hem te zingen of hem een warm badje geven. Ook is het belangrijk dat je goed op de voeding van je baby let. Kijk na of de babyvoeding juist bereid wordt en geef geen vast voedsel. Vergeet bovendien vooral niet om ook op jezelf te letten! Eet gezond, vooral dan wanneer je borstvoeding geeft. Het heeft daarenboven absoluut geen zin om de koliekpijn ergens aan te wijten. Koliekpijn bestaat al erg lang en nooit is er een gepaste remedie gevonden. Het advies luidde in de negentiende eeuw zelfs: ‘Stop katoen in je oren en jenever in je maag’. Neem vrede met de oorlog en probeer je baby gerust te stellen.

Dit bericht is gepost op 3 August 2010 om 9:48 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.