Depressie, een ernstige stemmingsstoornis

Het woord «depressie» wordt te pas en te onpas gebruikt (en misbruikt) in de media en de dagelijkse omgang. Mensen gebruiken het om een trieste stemming te benoemen, of om duidelijk te maken dat het even wat minder gaat.

In deze gevallen gaat het om een lichtzinnig gebruik van een woord dat iets totaal anders betekent. Een depressie is een mentale stemmingsstoornis waar de meeste mensen hopelijk nooit mee te maken krijgen, maar die toch zo’n vijf percent van de bevolking treft. Het lijkt nodig om dit ziektebeeld wat te verduidelijken. Hieronder lees je meer over de risicofactoren, de symptomen en de diagnose van depressie.

Risicofactoren depressie

Tegenwoordig spreekt men van «klinische depressie» om de depressie te onderscheiden van alle gevallen die hierboven vermeld zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat er enkele factoren zijn die een depressie in de hand werken. Een eerste factor is van erfelijke aard: depressie lijkt vaker voor te komen in dezelfde families.

Ook is er een verband gevonden met een abnormaal functioneren van de hersenen. Bij mensen met een depressie zijn er een heleboel stoffen in de hersenen, zoals serotonine en dopamine, uit balans. Bij gezonde mensen zijn deze stoffen, die je stemming beïnvloeden, in evenwicht.

Een derde factor is stress. Een depressie wordt geregeld uitgelokt door een ingrijpende gebeurtenis in het leven van de patiënt, zoals het verlies van een dierbare, een ernstige ziekte of een omwenteling in zijn of haar leven.

Een vierde factor die depressie in de hand werkt, is geslacht. De stoornis blijkt minstens twee keer meer voor te komen bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen en diagnose depressie

Vanuit de geneeskunde heeft men een lijst opgesteld met negen symptomen die kenmerkend zijn voor een depressie. Deze lijst is vermoedelijk niet sluitend, maar maakt het wel eenvoudiger om een diagnose te stellen. Men onderscheidt vier psychologische en vijf fysieke symptomen.

Bij de psychologische symptomen vind je een gebrek aan levenslust, een onvermogen plezier te ervaren, suïcidale gedachten en een gevoel van waardeloosheid, schuld en hopeloosheid.

Wat de fysieke symptomen betreft, gaat het om lusteloosheid of onverklaarbare vermoeidheid, slaapstoornissen, problemen met gewicht en eetlust, concentratieproblemen en een te hevige of net vertraagde motoriek.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 9:06 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Oorzaken van nekpijn
Oorzaken en behandeling van scheelzien