Antibiotica: veilig voor mijn kind?

Het lijkt erop dat kinderen in de regel veel vaker antibiotica benutten dan volwassenen. Daarom is het belangrijk dat we dit zorgvuldig in de gaten houden. Antibiotica zijn sterke geneesmiddelen en daarom wordt het aangeraden om het zo min mogelijk toe te passen, en in het bijzonder op kinderen. Toch moet je niet te snel panikeren, want het is zeer ongebruikelijk dat je kind schade zal ondervinden volgend op het gebruik van antibiotica.

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn samenstellingen die bacteriën doden of hun groei remmen. Ze worden gebruikt als geneesmiddel voor talrijke infecties. Enkele ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking of longontsteking kunnen enkel bestreden worden met antibiotica. Toch moeten we antibiotica niet voor elke infectie toepassen, want dan zal de werking van het afweersysteem van het eigen lichaam beschadigd worden en kan het kind immuun worden voor antibiotica. Aangezien de meeste infecties zoals een simpele verkoudheid of bronchitis worden veroorzaakt door virussen is het helemaal niet nodig om hiervoor antibiotica te nemen.

Wanneer zal ik een antibioticum aan mijn kind geven en welk?

Er is geen vaste maatstaf voor het al dan niet toedienen van antibiotica. Wanneer je kind dieprode vlekjes heeft op de huid, herhaaldelijk braakt, moeilijk ademt of zeer futloos dan wel zeer onrustig is, is het noodzakelijk dat je een arts raadpleegt. Deze zal dan beslissen of de infectie die je kind heeft opgelopen moet worden behandeld met antibiotica. Er bestaat ook een grote variëteit aan soorten antibiotica. Artsen moeten dus zelf oordelen welk antibioticum het best bij de infectie past.

Waarop moet ik nog letten?

Het is erg belangrijk dat het kind de gehele kuur antibiotica volhoudt, ook indien beterschap lijkt opgetreden te zijn. Antibiotica zijn ongetwijfeld de meest waardevolle geneesmiddelen op de markt en ze zijn ook erg veilig. Hoewel ze gepaard kunnen gaan met een van vele maar zeldzaam optredende neveneffecten, zijn deze doorgaans mild. Koorts, misselijkheid en diarree zijn de meest gebruikelijke neveneffecten van antibiotica. Erg uitzonderlijk zijn hevige reacties die kort na het innemen van de antibiotica optreden. We moeten ons dus niet direct zorgen maken over het gevaar dat antibiotica kan betekenen voor onze kinderen.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 9:36 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Oorzaken en behandeling van scheelzien
Tonsillitis of angina. Enge namen voor een enge ziekte?