Hoe de griep voorkomen?

Het is belangrijk de griep te voorkomen omdat het ernstige gezondheidsproblemen kan meebrengen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De griep volledig uitsluiten is niet mogelijk als je weet dat er meer dan 200 soorten griep bestaan. Maar je kan de risico’s alvast beperken.

Om te beginnen kan je je laten vaccineren. Er zijn verschillende soorten griep, en dus ook verschillende soorten vaccins.  Daarom brengt men elk jaar in de herfst een nieuw vaccin uit. Het beschermt tegen de meeste soorten griep die voor dat seizoen verwacht worden. Voor sommige bevolkingsgroepen wordt het vaccin extra toegankelijk gemaakt door het goedkoper of gratis aan te bieden, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, mensen met bepaalde gezondheidsproblemen of van een bepaalde leeftijd,…

In de tweede plaats zijn hygiënische maatregelen van groot belang. Was regelmatig je handen met water en zeep en droog ze of gebruik een handcleaner op basis van alcohol. Doe dit zeker voor het bereiden van voedsel, na een toiletbezoek of na contact met zieke mensen, na een bezoek aan een warenhuis of andere publieke plaatsen. Ook na het hoesten, niezen, neus snuiten of het aanraken van gebruikte zakdoeken was je best je handen. Als je niest of hoest kan je schade beperken door je neus of mond te bedekken met een zakdoekje.

Je gebruikt best wegwerpzakdoekjes voor het snuiten van je neus. Gebruikte zakdoekjes gooi je ook meteen weg.

Raak niet onnodig je neus, mond, oren of ogen aan. Dit zijn de plaatsen waardoor het virus het lichaam eventueel kan binnendringen. Zo vermijd je dat je zelf het virus binnenbrengt als je er mogelijk mee in contact bent gekomen.

Als iemand in het huishouden last heeft van griep, poets dan regelmatig de plaatsen en voorwerpen in het huishouden waarmee men het virus zou kunnen doorgeven: klinken, telefoons, badkameroppervlakten, …

Deel geen glazen, flessen of drinkbussen. Was borden, bestek etc. zorgvuldig af. Als deze niet grondig gezuiverd worden na het gebruik zijn ze ideaal om het virus over te dragen.

Verder is het ook belangrijk afstand te houden. Vooral als bekend is dat iemand de griep heeft vermijd je beter overbodig contact. Als iemand symptomen heeft, zoals niezen of hoesten, blijf je best op een afstand van minstens 1 meter. Als je zelf de griep hebt blijf je ook best thuis en vermijd je bezoek of ander contact met mensen. Op deze manier voorkom je dat je ook anderen besmet. Om deze redenen vermijd je best drukke plaatsen en plaatsen die slecht verlucht worden.

Een gezonde levensstijl kan in veel gevallen ook de griep voorkomen. Een gezonde voeding, voldoende nachtrust en ontspanning, lichaamsbeweging zijn erg belangrijk. Als je immuunsysteem op een laag pitje staat vermijd je ook best trainingen van langer dan anderhalf uur, maar zoek wel regelmatig de buitenlucht op.  Als je zorgt dat je voldoende vitamine C inneemt kan de duur van de ziekte verkorten.

Dit bericht is gepost op 2 augustus 2010 om 12:28 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is kleurenblindheid?
Zonnebank, een gevaar of toch niet?