Chronische hoofdpijn

Iedereen heeft af en toe wel eens last van hoofdpijn. Het is dan ook de meest voorkomende chronische pijn en kan toch vrij serieus zijn. Bij sommigen leidt dit zelfs tot dagelijkse hoofdpijn. Bovendien kan dit door de opeenvolging van hoofdpijn en de aanhoudende aard ervan zeer storend zijn in de dagelijkse omgang voor deze mensen.

Oorzaak?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor chronische hoofdpijn. Soms kan er een onderliggende serieuze aandoening zijn, maar dit is doorgaans niet het geval. Chronische hoofdpijn is ingedeeld in verschillende categorieën gebaseerd op de aard en de ernst van de aandoening. De voornaamste categorieën zijn de primaire en de secundaire hoofdpijnen. De primaire zijn toe te schrijven aan een onderliggende oorzaak (zoals bijvoorbeeld migraine en hoofdpijn door spanning), terwijl secundaire hoofdpijnen worden veroorzaakt door andere medische factoren, zoals hoge bloeddruk, sinusitis, meningitis, hersentumors, etc.

Er zijn ook bepaalde factoren die het risico op chronische hoofdpijn kunnen verhogen: angst, slaapstoornissen, depressie, overgewicht en overmatig gebruik van bepaalde medicatie.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten chronische hoofdpijn. Een eerste soort is chronische migraine. Dit wordt gekenmerkt door een kloppende pijn aan één kant van het hoofd en worden veroorzaakt door een bepaalde fysische activiteit. Het gaat ook gepaard met misselijkheid.

Een tweede soort is hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress en overmatige spanning. Dit leidt tot een hoge bloeddruk en dus hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan een paar dagen duren en voel je aan beide kanten van het hoofd en in de nek.

Een derde soort is de clusterhoofdpijn. Deze hoofdpijn voelt kloppend aan en kan een paar maanden aanhouden. De aanvallen van deze soort komen in cycli of clusters. Zo één cluster kan variëren tussen 1 en 12 weken. De pijn voel je dan maar aan één kant van je hoofd en je zal ook een lopende neus en rode ogen hebben. Een variant hiervan is de chronische paroxismale hemicranie, alleen de ernst is verschillend. Ten slotte is er nog sinusitis. Dit is een aandoening van de slijmvliezen in de neusholte die hoofdpijn kan veroorzaken. De pijn die hiermee gepaard gaat is voelbaar achter de ogen, de oren en het voorhoofd.

Behandeling?

De behandeling van chronische hoofdpijn is afhankelijk van de oorzaak en de soort. Lichte hoofdpijnen kan je behandelen met pijnstillers, al mag je niet teveel gebruik maken van deze medicatie. Voortdurende hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening kan beëindigd worden door die aandoening te behandelen. Bij gebrek aan zulke aandoening moet je de pijn proberen te voorkomen. Het is dus belangrijk dat je bij een aanhoudende hoofdpijn je huisarts raadpleegt zodat je kan uitzoeken wat eventueel de oorzaak is en je zo de behandeling daarop kan afstemmen.

Dit bericht is gepost op 2 augustus 2010 om 1:30 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Zonnebank, een gevaar of toch niet?
Wat doen tegen koude handen en voeten?