Borstkanker, wat is het?

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De ziekte treft ongeveer 1 op de 9 vrouwen. Vroeger was de ziekte vaak dodelijk, maar dankzij de ontwikkelingen van de moderne geneeskunde is dit nu veel minder het geval. Ook de behandelingen van borstkanker zijn sterk geëvolueerd. Hier lees je meer over de oorzaken, risicofactoren en diagnose van de ziekte.

Wat zijn de oorzaken van borstkanker?

Borstkanker wordt veroorzaakt doordat kankercellen zich in het borstweefsel vermenigvuldigen en er een kwaadaardige tumor vormen. Er bestaan verschillende soorten kankers, naargelang de precieze plaats waar zij zich nestelen en naargelang hun ontwikkeling. Sommige tumoren zijn zeer agressief en ontwikkelen zich razendsnel, bij anderen gaat het om een enorm traag proces. Wanneer de kanker in een gevorderd stadium is, kan hij zich verder verspreiden en uitzaaien naar andere lichaamsdelen, zoals de beenderen en de lever.

Wie krijgt borstkanker?

Men is er nog altijd niet achter gekomen waarom een bepaalde vrouw borstkanker krijgt en een andere niet. Wel weet men dat er enkele factoren zijn die de kans op het krijgen van de ziekte verhogen. Vooral leeftijd is zo’n factor: borstkanker treft meestal oudere vrouwen, hoe ouder je wordt, hoe meer risico je loopt. Een tweede factor is erfelijk bepaald. Borstkanker bij een eerstegraads verwant verdubbelt je kansen om zelf getroffen te worden.

Een derde factor zijn hormonale invloeden. Overgewicht, op late leeftijd zwanger worden, de pil nemen: dit zijn allemaal gedragingen die de hormoonhuishouding beïnvloeden en de kans op borstkanker in de hand kunnen werken. Meisjes die vroeg menstrueren, moeders die geen borstvoeding geven of slechts heel even en vrouwen die laat in de menopauze terechtkomen lopen ook meer risico.

Wat zijn de symptomen van borstkanker?

Borsten blijven natuurlijk nooit helemaal hetzelfde in een vrouwenleven. Maar wanneer je als vrouw een abnormale verandering in je borsten vaststelt, kan je best eens bij de dokter langsgaan. Het gaat dan bijvoorbeeld over een verdikking van het borstweefsel, een knobbeltje, pijnlijke borsten, een veranderde vorm van de borsten, een tepel die naar binnen gekeerd is (wanneer dit vroeger niet het geval was) en uitslag die enkel op de borsten voorkomt.

Hoe stelt men de diagnose van borstkanker?

Je dokter zal eerst de door jou ervaren symptomen proberen vast te stellen. Daarna zal er een mammogram gemaakt worden. Dit is een röntgenscan van de borsten. Wanneer deze scan niet genoeg informatie of details oplevert, kan men preciezere scans uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een ultrasone scan. Soms gebruikt men een zeer fijne naald om enkele cellen uit een knobbeltje te halen, om die dan te bestuderen. Algemeen geldt dat hoe vroeger de borstkanker ontdekt wordt, hoe meer kans op genezing er is.

Dit bericht is gepost op 2 augustus 2010 om 2:31 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Spierpijn in de benen
Wat is chemotherapie?