Wratten, verwijderen of niet?

Wratten, een vervelend verschijnsel waar iedereen ooit wel eens last van zal hebben gehad. Maar wat zijn wratten juist en door wat worden ze veroorzaakt? En belangrijker: hoe kan je ze het best behandelen of misschien zelfs voorkomen?

Wat zijn wratten?

Een wrat is een vergroeiing van de opperhuid die vrij hard en eeltachtig aanvoelt. Het neemt de vorm aan van knobbeltje dat lijkt op een bloemkool. Het kan in verschillende aantallen en ook in verschillende grootte voorkomen. Doorgaans zijn wratten onschadelijk en zullen ze na een paar maanden vanzelf verdwijnen. Wratten komen meestal voor op de handen en de voeten, op plekken die nogal veel belast worden.

Soorten wratten

De meest voorkomende wratten zijn de mozaïekwrat, de draadwrat en de platte wrat. Een mozaïekwrat komt op de voetzool voor en bestaat uit tegen elkaar aanliggende wratten. Draadwratten zijn dan weer draadjes in het gelaat of in de hals die kunnen worden afgeknipt. Platte wratten komen in het gezicht of op de rug van je hand voor en zijn kleine papels in de kleur van de huid.

Oorzaak van wratten

Een virusinfectie ligt aan de basis van wratten. Hierdoor zijn ze ook besmettelijk. Het duurt meestal wel een hele tijd vooral wratten ontstaan: pas drie tot zelfs zes maanden nadat de huid in aanraking is gekomen met het virus. Er zijn veel verschillende soorten virussen die wratten veroorzaken, ongeveer een dertigtal. Deze virussen hebben naast het veroorzaken van wratten wel geen effecten en zijn dus onschadelijk. Doordat het afweersysteem van kinderen zwakker is als bij volwassen hebben kinderen meer last van wratten.

Wratten voorkomen

Wratten kan je proberen te voorkomen door op plaatsen waar virussen vaak worden verspreid, zoals zwembaden, doucheruimten en sportzalen, schoenen of badslippers te dragen. Je handen goed wassen en vooral goed afdrogen na een bezoek aan de sauna of het zwembad is ook bevorderlijk. Bovendien mag je niet aan wratten krabben, want hierdoor kan het virus vrij voorkomen en zo verder uitbreiden.

Behandeling wratten

Je kan wratten ook behandelen, maar aangezien ze vanzelf verdwijnen is dit niet noodzakelijk. Maar je huisarts kan de wratten wegsnijden of bevriezen met vloeibare stikstof. Er moet wel opgemerkt worden dat de behandelingen soms onvoldoende werken. Je kan ook de wrat behandelen met een aanstipvloeistof. Dan wordt het bovenste huidlaagje week en kan het worden afgeschraapt. Je moet wel opletten dat je contact met de gezonde huid vermijdt. Onlangs is er ook de mogelijkheid om de wrat zelf met vloeibare stikstof te behandelen (Wartner-methode). De huid, met de wrat, zal er dan na tien dagen vanzelf afvallen. Dit mag wel niet in het gezicht of bij jonge kinderen gebruikt worden.

Dit bericht is gepost op 7 juli 2010 om 3:09 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Zonnecrème, voor een goede bescherming van je huid
Wat is netelroos?