Wat is netelroos?

Netelroos of urticaria, is een huidaandoening waar de meeste mensen ooit wel eens mee te maken krijgen. Er vormen zich dan bultjes, groot en klein, op de huid die zeer hevig kunnen jeuken.  Deze bultjes komen overal op het lichaam voor. Deze bulten vloeien samen in een grotere vlakken en hebben in het begin een rode kleur die overgaat in een iets blekere. Zo’n vlak wordt een urtica, bladder of kwaddel genoemd.

Kenmerken van netelroos

Eigenlijk is het een ophoping van vocht in de bovenste laag van de huid. Eerst zullen de kleine haarvaatjes zich verwijden en zal het een rode kleur hebben. Hierna zal het vocht door lekkage in de weefsels terecht komen en zal de kleur iets bleker zijn. Deze kwaddels komen op alle plaatsen van je lichaam voor.  Deze huidaandoening kan gepaard gaan met zwelling van de oogleden, de tong of mondslijmvlies. De vochtophoping vindt dan iets dieper plaats, in weefsels die makkelijker uitzetten. Dit wordt angio-oedeem genoemd. Bij deze variant kan het bovendien langer duren alvorens de zwelling verdwenen is. De reactie van de huid is vrij vervelend, maar is meestal niet zo erg. Binnen enkele uren zal het proces al hersteld zijn. De jeukende vlakken trekken geleidelijk weg.

Oorzaken van netelroos

Wat is nu de concrete oorzaak van netelroos? Doorgaans is dit een allergische reactie van de huid. Histamine speelt een belangrijke bij het ontstaan van netelroos. Deze stof verwijdert immers de bloedvaten en veroorzaakt zo de jeuk. Hiernaast zijn ook andere lichaamseigen stoffen belangrijk. Deze stoffen bevinden zich reeds in het lichaam, maar ze hebben een ‘trigger’ nodig om in werking te worden gesteld. Mogelijke triggers zijn het nemen van bepaalde medicatie of voedingsmiddelen, psychische factoren, infectie, overmatige lichamelijke inspanningen of zelfs de blootstelling van de huid aan zonlicht. Het zal meestal niet bekend zijn welke trigger juist netelroos zal hebben veroorzaakt, zodat het moeilijk is om het te voorkomen.

Behandeling netelroos

Het is echter wel eenvoudig voor huisartsen om netelroos vast te stellen. Het probleem lost zich bovendien meestal vanzelf op na een tweetal weken, maar je kan de vlakken wel met antihistaminicum behandelen. Bij urticaria die langer dan 6 weken aanwezig is, is het beter dat je verder onderzoek laat uitvoeren. Het is hierbij belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie aan je dokter geeft. De aanwijzingen die je aan je dokter geeft bepalen wat mogelijke oorzaken zijn. Slechts bij minder dan de helft van de gevallen wordt de oorzaak daadwerkelijk gevonden. Je eigen verhaal grondig doorgeven aan je huisarts is dus de boodschap.

Dit bericht is gepost op 7 juli 2010 om 3:14 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Wratten, verwijderen of niet?
Hemofilie of bloederziekte