Vaginale schimmelinfecties en hoe ze te voorkomen

Vaginale schimmelinfecties zijn een veelvoorkomend probleem en bijna alle vrouwen krijgen er vroeg of laat wel eens mee te maken. Sommige vrouwen zijn er natuurlijk gevoeliger voor dan andere, wat maakt dat sommige hier nooit of eenmalig mee te kampen hebben, en ze bij andere vaak terugkomt. Hoewel zo’n infectie erg vervelend is, is ze zelden ernstig. De behandeling ervan is dan ook makkelijk en je kan ze deels zelf leren voorkomen.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans, een gist dat op verschillende plaatsen van het lichaam wordt aangetroffen, dus ook in en rond de vagina. Onder normale omstandigheden veroorzaakt dit organisme geen infectie. Maar wanneer de weerstand vermindert, bijvoorbeeld door ziekte, kan de gist zodanig uitgroeien dat er gesproken kan worden van een infectie.

De meest duidelijke symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn jeuk en branderige pijn in en rond de vagina, een ongewone vaginale afscheiding, een rode huid en schedewand, opgezwollen schaamlippen en pijn bij het vrijen of plassen.

 Waar komt een vaginale schimmelinfectie vandaan?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een vaginale schimmelinfectie. Het kan veroorzaakt worden door het gebruik van een spiraaltje, de pil of tampons, door zwangerschap, door het overvloedig wassen en spoelen van de vagina, door antibiotica, ontstekingsremmende medicijnen, diabetes en aandoeningen die de weerstand verminderen.

Hoe een vaginale schimmelinfectie behandelen?

Een vaginale schimmelinfectie is makkelijk te behandelen met pillen of zalfjes die je inwendig aanbrengt. Deze medicatie is zonder voorschrift te verkrijgen bij de apotheker. Als je echter niet volledig zeker bent of je met een vaginale schimmelinfectie te maken hebt, is het aangeraden om even een dokter te zien.

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, kan je het risico op een vaginale schimmelinfectie verminderen met de volgende tips:

- Gebruik liever geen zeep bij het wassen van de vagina.
- Gebruik bij voorkeur maandverband. Als je toch liever tampons gebruikt, wissel ze dan regelmatig.
- Warme, vochtige plaatsen zijn een kweekstal voor schimmels. Je kan dus best katoenen ondergoed dragen, geen te strakke broeken en zwemkledij zo snel mogelijk uitdoen na het zwemmen.
- Ga even na of je wasmiddel niet de boosdoener is van irritaties aan de vagina.
- Gebruik zo min mogelijk suiker.
- Hygiëne is belangrijk, maar overdadige hygiëne is dan weer uit den boze.

Dit bericht is gepost op 7 juli 2010 om 8:31 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is contacteczeem?
Reisziekte: wat ertegen doen?