Reisziekte: wat ertegen doen?

Braken, zweten, hoofdpijn, … al deze ongemakken kunnen het reizen erg onaangenaam maken. Wat is reisziekte nu juist en wat kan je doen om het te voorkomen? Ophouden je te verplaatsen is geen optie, dus hieronder enkele welkome tips.

Wat is reisziekte?

Vooral kinderen tussen vijf en twaalf jaar, vrouwen en ouderen, hebben last van reisziekte en het kan overal toeslaan: in de auto, in het vliegtuig, op de boot of in een wilde attractie of zelfs tijdens het bekijken van een 3D-film of spelen van een computerspel, alles wat met beweging te maken heeft met andere woorden.

De belangrijkste symptomen zijn misselijkheid of zelfs braken, zweten, het aanmaken van overtollig speeksel, hoofdpijn, bleekheid, slaperigheid en een paniekgevoel.

Wat veroorzaakt reisziekte?

Reisziekte, ook zeeziekte, luchtziekte of gewoonweg bewegingsziekte genoemd, wordt veroorzaakt wanneer onze zintuigen tegenstrijdige informatie waarnemen en doorsturen naar onze hersenen . Als bijvoorbeeld het binnenoor of de ogen beweging waarnemen terwijl het lichaam deze beweging niet voelt, kunnen de hersenen dit conflict niet plaatsen en word je ziek.

Als je bijvoorbeeld in de auto een boek leest, registreren de ogen een stilstaand object, terwijl het evenwichtsorgaan beweging waarneemt. De hersenen zijn niet in staat om deze onlogische signalen te plaatsen, met reisziekte tot gevolg.

Beter voorkomen dan genezen

Als je eenmaal reisziek bent, is het moeilijk om de symptomen nog tegen te gaan. De beweging stoppen is dan het beste medicijn. Het is dus beter om reisziekte te voorkomen. Hier bestaat goede medicatie voor, die je inneemt voor je vertrekt. Het is wel verstandig om eerst even je huisarts te raadplegen wanneer je al andere medicatie neemt of zwanger bent alvorens zomaar een pilletje in te nemen.

Als je dan toch geen medicatie in huis hebt, of ze vergeet in te nemen, zijn hier nog een aantal tips die de symptomen kunnen helpen verlichten:

Ten eerste kan je best een plaats kiezen waar de beweging zo minimaal mogelijk is, bv. in het vliegtuig aan de vleugels of in de auto vooraan.
Probeer ten tweede je blik te focussen op de horizon en je zo goed mogelijk in de bewegingen in te leven. Zorg voor afleiding met woordspelletjes of rekensommen. Beperk wel alle visuele afleiding zoals kruiswoordraadsels of elektronische spelletjes. Die kunnen de symptomen van de reisziekte nog verergeren.
Frisse lucht is een must! Zet een raampje op een kier in de auto of zet je op het dek van de boot.
Eet ook voldoende tussendoortjes. Vertrekken met een lege maag of na een zware maaltijd is te vermijden. Je kan best voldoende drinken, maar vermijd zeker alcohol.

Hoe dan ook is de beste remedie tegen reisziekte toch ‘gewenning’. Als een afwijkend zintuiglijk patroon vaak voorkomt, zullen de hersenen dit patroon leren herkennen en normaal verwerken. Genoeg reizen is dus de boodschap.

Dit bericht is gepost op 7 juli 2010 om 8:50 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Vaginale schimmelinfecties en hoe ze te voorkomen
Wijsheidstanden: laten verwijderen of niet?