Koorts, een natuurlijk verdedigingsmechanisme

Koorts: een fenomeen waar iedereen vroeg of laat wel eens mee te maken krijgt. Maar wat is het juist en wat zijn de symptomen ervan? En vooral, wat is de juiste behandeling?

Wat?

Koorts is een verhoging van je lichaamstemperatuur. Die bedraagt gemiddeld 37 °C, maar kan schommelen tussen 36 en 37,5 °C. De temperatuur verschilt van persoon tot persoon en de variatie is ondermeer afhankelijk van het moment van de dag, activiteiten en geneesmiddelen. Van koorts is er medisch pas echt sprake als de temperatuur boven 38,5 °C stijgt, al is dat geen absolute grens.

Een verhoging van de lichaamstemperatuur wijst er op dat je lichaam zich verdedigt tegen een bedreigende ontsteking, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Als je lichaam wordt aangetast door zulke ziekteverwekkers treedt het afweermechanisme in werking en hierdoor zal je lichaamstemperatuur een paar graden stijgen. Het is dan ook aangewezen om de temperatuur niet meteen te onderdrukken met koortsremmers, zodat het afweersysteem zijn werk kan doen.

Hoe vaststellen?

Je kan je lichaamstemperatuur op eenvoudige en verschillende manieren vaststellen: oraal met een thermometer onder de tong, een voorhoofdstrip, in de oren met een speciale oorthermometer, onder de oksel en ten slotte rectaal. De metingen met de voorhoofdstrip, onder de tong en onder de oksel zijn echter vrij onbetrouwbaar, waardoor een meting in de oor het meest aangewezen lijkt. Het is bovendien aangewezen om de temperatuur een paar keer per dag te meten.

Van koorts is er echter niet meteen sprake vanaf een bepaalde temperatuur, maar het zijn eerder een paar alarmerende symptomen die een bezoek aan je huisarts aangewezen maken. Vanaf een temperatuur van 39 °C is het wel opletten en bij een slecht gevoel kan je beter je huisarts een bezoek brengen. Sufheid, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en langdurige koorts zijn de meest duidelijke symptomen die in combinatie met een hogere temperatuur op ernstigere koorts wijzen. Bovendien is het bij kleine kinderen raadzaam om sneller naar de dokter te gaan, omdat koorts bij baby’s en kleine kinderen gevaarlijker is dan bij volwassenen.

Hoe behandelen?

Koorts moet niet altijd behandeld worden met geneesmiddelen. Een paar eenvoudige handelingen kunnen al voldoende zijn om je temperatuur te doen zakken en toch het afweersysteem zijn werk laten doen.

Je kan je best luchtig kleden. Extra kleding en dekens kunnen immers tot oververhitting leiden. Een kamer die regelmatig verlucht wordt en een temperatuur heeft van rond de 18 °C is daarnaast ook ideaal.

Een lauw bad nemen is volgens velen een ideaal middel om de temperatuur te laten dalen, al zal je temperatuur na het bad gewoon weer stijgen. Een lauw bad is dus alleen raadzaam als de temperatuur eerst met geneesmiddelen werd verlaagd.

Bij koorts verlies je veel vocht door het zweten. Daardoor is het noodzakelijk om voldoende te drinken om uitdroging te vermijden.

Ten slotte kunnen lichtere bezigheden bevorderend zijn voor de afkoeling, terwijl je zwaardere activiteiten beter kan vermijden.

Dit bericht is gepost op 7 July 2010 om 2:51 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.