Een tenniselleboog: overbelasting te vermijden

Niet enkel tennissers hebben er last van: tuinieren, schilderen, klusjes in huis, … dit kan je allemaal een tenniselleboog bezorgen als je je spieren overbelast. Je kan het maar beter verzorgen, want zo een tenniselleboog heeft vervelende gevolgen voor je dagelijkse activiteiten. Koffie schenken, dingen heffen, het uitwringen van een schoteldoek, of gewoonweg je arm strekken doet al pijn.

Wat is een tenniselleboog en waar komt het vandaan?

Een tenniselleboog is een ontsteking van de spieren die zorgen voor het strekken van onder andere de vingers en de pols, ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. Deze ontsteking is het gevolg van overbelasting en van het langdurig herhalen van dezelfde beweging. Vaak is het verkeerd gebruiken van materiaal een belangrijke boosdoener, omdat je dan je herhaalde bewegingen met een grotere inspanning moet maken, of waardoor je ze in een verkeerde houding maakt. Ook een felle schok aan de elleboog kan een tennisarm veroorzaken.

Iedereen kan een tennisarm krijgen, maar vooral mensen boven de 40 jaar krijgen met dit probleem te maken.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een tenniselleboog zijn duidelijk en makkelijk te herkennen:

– Pijn aan de buitenzijde van de elleboog, soms ook aan de onderarm, pols of hand.
– In het begin doen vooral bewegingen van de elleboog pijn, zoals het opheffen van dingen, of het maken van wringende of knijpende bewegingen. Later kan het zijn dat je een voortdurende, zeurende pijn gaat voelen.
– Een tenniselleboog kan ook je kracht verminderen.

Hoe kan je een tenniselleboog behandelen of voorkomen?

Je kan al beginnen met je arm voldoende rust te gunnen. Zo vermijd je best elke activiteit die de pijn zou kunnen verergeren. Zolang je arm opgezwollen is en pijnlijk of branderig aanvoelt, is het aan te raden om regelmatig een koud kompres op je elleboog te houden. Pijnstillers zoals Ibuprofen of naproxen doen hun werk wanneer je ze nodig zou hebben. Je kan ook gedurende een tijdje een steunband rond je elleboog dragen .

Als de pijn al verminderd is, is het nuttig om je dokter of fysiotherapeut om oefeningen te vragen. Het is nog niet slim om meteen je dagelijkse activiteiten terug op te nemen, want dan kan je arm snel weer overbelast raken. Op die manier kan je arm rustig volledig genezen en voorkom je verdere belasting of verwonding.

Even belangrijk als genezen, is het voorkomen van een volgende overbelasting. Dat kan je doen door in het geval van sport je de juiste bewegingen te laten uitleggen door een trainer en je niveau langzaam op te bouwen. Opwarmen voor een zware inspanning en stretchen erna zijn ook niet onbelangrijk. Leer ook voelen wanneer je een bepaalde activiteit moet stopzetten, om overbelasting te voorkomen.

Dit bericht is gepost op 7 July 2010 om 10:01 am uur en is geplaatst in Algemeen, sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.