Wat zit er in tabak?

Dat sigaretten enorm schadelijk zijn voor de gezondheid is geen verrassing meer. Vele mensen weten echter niet wat nu precies zo nefast is aan een sigaret.

Tabak bevat meer dan 3500 verschillende chemische stoffen, waarvan er meer dan 40 kankerverwekkend zijn. Wij hebben de schadelijkste stoffen even voor jou op een rijtje gezet, samen met een beschrijving van de effecten die ze veroorzaken in jouw lichaam bij inhalatie.

Nicotine

Een van de bekendste bestanddelen van tabak is nicotine. Nicotine zorgt voor het verslavende aspect van tabak. Deze stof komt na ongeveer 7 seconden in de hersenen terecht en is zelfs na 2 dagen nog aantoonbaar in de urine. Nicotine wordt afgebroken in de lever en vervolgens door de nieren uitgescheiden. Het is deze stof die zorgt voor de ontwenningsverschijnselen bij rokers.

Teer

Teer bestaat uit meerdere stoffen, waarvan sommigen toxisch of kankerverwekkend zijn. Het vormt een kleverige massa op de longen en beschadigt daardoor het longweefsel. Teer is dan ook de belangrijkste veroorzaker van de typische rokershoest.

Koolmonoxide

Wanneer tabak brandt, komt er een geur-en kleurloos gas vrij, genaamd koolmonoxide. Als dit gas ingeademd wordt, belandt het in de bloedbaan en belemmert zo het transport van zuurstof in het bloed. Deze stof zorgt dan ook voor de verslechterde conditie waar vele rokers last van hebben.

Arseen

Ook arseen-bevattende pesticiden die men gebruikt in de teelt van tabak komen in kleine hoeveelheden voor in sigarettenrook. Op lange termijn tast dit het spijsverteringsstelsel aan, waardoor symptomen optreden die vergelijkbaar zijn met een maag-darmontsteking.

Formaldehyde

Formaldehyde is een giftig, sterk geurend gas dat zeer belangrijke carcinogene eigenschappen heeft. Dit wil zeggen dat het gas kwaadaardig is voor de mens. Zo brengt het irritaties teweeg aan neus, keel en oren en zorgt het voor hoofdpijn en huidirritaties. Verder beschadigt formaldehyde de longen.

Aceton

Ook aceton, een vloeistof die veel als oplosmiddel gebruikt wordt (bijvoorbeeld een nagellakverwijderaar), vinden we terug in tabak.

Insecticiden – DDT (DichloorDifenyTrichloorethaan)

DDT is een chemisch insecticide met zeer giftige eigenschappen. Deze stof wordt op tabakplanten gesprayd tijdens de groei, waardoor ook deze stof voorkomt in een sigaret.
Verder vinden we in sigaretten ook nog onder andere methanol terug (een brandstof die gebruikt wordt in de luchtvaart), fenol (toiletverfrisser), propyleen glycol (antivries) en ammoniak (schoonmaakproduct).

Dit bericht is gepost op 1 juli 2010 om 1:54 pm uur en is geplaatst in stoppen met roken.

Andere interessante artikels: De voordelen van borstvoeding
De gevaren van crashdiëten