Amfetamines, daar moet je mee oppassen!

Amfetamine is een synthetische drug die in het jaar 1927 ontdekt is in de medische wereld als medicatie bij astma en bronchitis. Enkele jaren later kwam men erachter dat deze drug enkele bijzondere effecten heeft op het lichaam, waardoor er al snel clandestiene laboratoria ontstonden waar amfetamines vervaardigd werden. Ook nu nog zijn amfetamines een veel voorkomende illegale drug die circuleert in het drugscircuit.

Het komt vaak voor in een wit, grijs of roze poeder, maar men ziet ze ook in pilvorm. Men kan de drug oraal innemen, oplossen in water, injecteren in een ader of oproken.

Wat doet het?

Amfetamines werken in op je zenuwstelsel. Zo zorgen ze er onder andere voor dat je je zelfverzekerder, socialer, euforischer en energieker voelt. Amfetamines zijn dan ook erg populair in het uitgaansleven. Een half uurtje nadat je de drug ingenomen hebt, zijn de effecten reeds merkbaar. Verder versnelt de drug je hartslag en vermindert het de behoefte tot eten en drinken. Dit maakt deze drug ook tot een populair, illegaal afslankmiddel.

Tegenwoordig constateert men ook meer en meer dat jongeren deze drug gebruiken in de examenperiode. Amfetamines verhogen namelijk de concentratie en onderdrukken het slaapgevoel.

Risico’s

De inname van amfetamines brengt, zelfs in een lage dosis, zware gezondheidsrisico’s met zich mee. Wanneer het effect uitgewerkt is, treedt bij veel gebruikers namelijk een plotselinge vermoeidheid en een depressief gevoel op. Ze voelen zich duizelig, hebben hoofdpijn, zijn angstig en geïrriteerd en kunnen de slaap nog maar zeer moeilijk vatten. Bij frequent gebruik van amfetamines in een hoge dosis kunnen de gebruikers op lange termijn psychoses ontwikkelen. Verder kunnen op lange termijn erectieproblemen ontstaan, een chronisch verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en transpiratie. Omdat de drug de eetlust remt, treedt vermagering op. Bij langdurig gebruik van amfetamines kunnen ook gedragsveranderingen ontstaan. Zo kan de gebruiker agressief, gewelddadig, rusteloos en prikkelbaar worden.

Afhankelijkheid

Het gebruik van amfetamines brengt een zeer sterke psychische afhankelijkheid met zich mee. Het ontwenningsproces is dan ook erg zwaar; de eerste dagen zal men erg rusteloos zijn en amper kunnen slapen. Vervolgens komt men enkele weken in een erg depressieve toestand terecht en ervaart men skeletale pijnen.

Wet

In België zijn amfetamines verboden. Zowel het bezit, de verkoop, aankoop en invoer van deze drugs zullen bestraft worden volgens de wet uit 1921.

Dit bericht is gepost op 1 juli 2010 om 1:33 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten, Algemeen.

Andere interessante artikels: Help, mijn haar is vettig!
Wat is een whiplash?