Help, mijn haar is vettig!

Vettig haar, een kwaaltje als een ander? Toch houdt het meer mensen bezig dan enkel kappers en stylistes. We worden immers nog vaak beoordeeld enkel en alleen op basis van hoe we eruit zien. De meeste mensen proberen daarom hun uiterlijk te verzorgen, omdat een slechte indruk snel gemaakt is. Maar het gaat niet enkel om wat anderen denken: wie zorg draagt voor zijn of haar lichaam zit gewoon beter in zijn (of haar) vel. Maar hoe zit het nu met dat vettig haar?

Wat is vettig haar?

Elk haar op ons hoofd is verbonden aan één of meerdere talgklieren. Deze scheiden talg (of sebum) af, een vettige stof die de hoofdhuid beschermt en gezond houdt. Wanneer deze klieren overdreven veel talg produceren, krijg je last van vettig haar.

Wie heeft vettig haar?

De talgproductie is voor een deel erfelijk bepaald, maar ook andere factoren spelen een rol. Je klieren kunnen bijvoorbeeld meer talg afscheiden tijdens de puberteit, als gevolg van veranderingen in je hormoonhuishouding. Ook huidproblemen en acne op de hoofdhuid zijn een negatieve factor. Verder hebben mensen met dunner haar vaker last van vettig haar. Fijner haar betekent immers dat je veel meer haren op je hoofd hebt staan en dus ook meer talgklieren. Ten slotte kan haar natuurlijk ook gewoon vettig worden door een slechte verzorging. Wanneer je het te weinig wast en bijvoorbeeld ook veel zweet, zal dit de «vettigheid» in de hand werken.

Wat doe je tegen vettig haar?

Er circuleren nogal wat halve waarheden over de behandeling van vettig haar. Je hoort soms dat het slecht zou zijn om je haar elke dag te wassen. Dit klopt niet, integendeel, regelmatige wasbeurten worden aangeraden omdat je zo de olieophoping op je hoofdhuid vermijdt. Wel kan je beter oppassen met specifieke shampooproducten tegen vettig haar: deze onttrekken talg aan de hoofdhuid en verminderen de vettigheid, maar een gezonde dosis talg is nodig om de hoofdhuid gezond te houden. Dus, dagelijks wassen is geen probleem, maar een specifiek product gebruik je best minder regelmatig.

Verder raadt men aan je haar te wassen met lauw of koud water. Dit sluit de poriën en verlaagt de talgproductie. Zorg er ook voor dat je je hoofdhuid niet teveel masseert, dit stimuleert de talgklieren. Ook het gebruik van conditioners en «verrijkende» shampoo versterkt de olieproductie. Hetzelfde geldt trouwens voor stylingproducten als wax en gel.

Een laatste, eenvoudige raad is om zoveel mogelijk van je haar af te blijven. Vingertoppen en de tanden van een kam verspreiden de opgehoopte talg nog meer over de rest van het haar.

Dit bericht is gepost op 28 juni 2010 om 2:08 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: De gevaren van roken tijdens de zwangerschap
Amfetamines, daar moet je mee oppassen!