Druggebruik en zwangerschap

Druggebruik tijdens de zwangerschap klinkt als een marginaal verschijnsel, dat bij velen spontaan beelden van junks en naalden oproept. Maar wat met een pintje, een kop koffie, een slaappilletje? Ook het gebruik van sociaal meer aanvaarde middelen als alcohol, cafeïne en kalmeermiddelen kunnen hun sporen nalaten in de ontwikkeling van het kind. Hier gaan we er even verder op in.

Alcohol

Alcohol mag dan wel een sociaal aanvaard genotsmiddel zijn, de lijst met mogelijke gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is niet te overzien. Het gaat hier zowel over fysieke aandoeningen, zoals hersenschade en misvormingen, als over lange termijn problemen zoals aandachtstoornissen. Niemand kan precies zeggen waar de grens ligt tussen matige en overmatige consumptie, maar regelmatig alcohol drinken kan je best achterwege laten, voor de gezondheid van je kind.

Cafeïne

Wat cafeïne betreft, zijn artsen het er over eens dat het gebruik tijdens de zwangerschap best zoveel mogelijk beperkt wordt. Overmatige consumptie verhoogt de kansen op een miskraam en kan de bloedstroom naar de placenta of moederkoek verminderen. De cafeïne kan ook rechtstreeks inwerken op de ontwikkeling van het kind. Tijdens de zwangerschap wordt de stof  trager afgebroken. Ze blijft dus langer in het bloed circuleren.

Kalmeer- en slaappillen

Kalmeer –en slaappillen lijken onschuldig, maar het kind kan er in de buik fysiek afhankelijk van worden. Na de geboorte uit dit zich in ontwenningsverschijnselen zoals koorts, slaapstoornissen, ademhalingsmoeilijkheden en eetproblemen.

Cannabis

De gevolgen van cannabisgebruik door zwangere moeders zijn niet eenduidig. Sommige studies zien verbanden met groeiproblemen van de foetus en stoornissen in de ontwikkeling van het zenuwstelsel. De precieze schade is echter nog niet duidelijk aangetoond.

Opiumderivaten

Het gebruik van opiumderivaten zoals morfine en heroïne tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk, zowel voor de moeder als het kind. De moeder stelt zich bloot aan aandoeningen als hart –en longziekten, diabetes en hepatitis en het risico op een miskraam is groot. Ook na de geboorte ligt de sterftegraad bij kinderen van heroïnegebruikers aanzienlijk hoger.

Ook hier is het gevaarlijk om abrupt met deze middelen te stoppen tijdens de zwangerschap, omdat het kind er in de baarmoeder afhankelijk van is geworden. Om de risico’s op ontwenningsverschijnselen bij zowel ongeboren kind als moeder te verkleinen, kan je best stapsgewijs afbouwen met een vervangend middel als methadon.

Bij eender welk middelengebruik mag je niet vergeten dat het ongeboren kind alles consumeert wat de moeder consumeert. Alle schadelijke stoffen die een moeder binnenkrijgt, vinden via de placenta ook hun weg naar de foetus. Die is in volle ontwikkeling en dus veel kwetsbaarder dan de volwassen moeder!

Dit bericht is gepost op 28 juni 2010 om 1:51 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: De behandeling van jeugdpuistjes
De gevaren van roken tijdens de zwangerschap