Wat is tetanus?

Tetanus of kaakklem is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Clostridium tetani. Als deze bacterie in een  wonde terechtkomt (bijvoorbeeld via straatvuil), kan men een tetanusinfectie oplopen.

Oorzaak tetanus

Clostridium tetani komt voor in de darmen van paarden en andere planteneters, die er geen tot weinig last van hebben. In de vorm van sporen in de uitwerpselen kan deze bacterie zich in de omgeving verspreiden en zo in open wonden van mensen terechtkomen. De sporen kunnen jaren overleven en worden slechts gedood door direct zonlicht. Mensen kunnen elkaar dus niet met tetanus besmetten.

Symptomen tetanus

De incubatietijd ligt tussen twee dagen en een paar weken. Hoe snelle de symptomen naar boven komen, hoe slechter de prognose. Het eerste symptoom van tetanus is stijfheid van een kaakspier. Dit kan verergeren tot pijnlijke spierkrampen en -spasmen. Vervolgens verergeren slik- en ademhalingsproblemen de toestand van de patiënt. De spasmen kunnen spontaan ontstaan, maar kunnen ook het gevolg zijn van uitlokkende factoren als hard geluid of fel licht.

Behandeling tetanus

De behandeling van de ziekte is afhankelijk van de ernst van de ziekte. Om de tetanusbacterie te verwijderen, moet wondverzorging gebeuren. Antibiotica worden toegediend om de bacteriën te doden. Er wordt ook antitoxine toegediend. De meeste patiënten overleven de ziekte, mits een goede behandeling. Patiënten moeten vaak langdurig onder narcose of kunstmatige beademing krijgen.

Vaccin

In België wordt tegenwoordig iedereen ingeënt tegen het virus. De eerste inenting krijg je op de leeftijd van drie maanden, de opvolginentingen met een maand tussentijd. Op de leeftijd van 13 maanden en 5 jaar krijg je hervaccinaties. Daarna moeten de vaccinaties om de tien à twintig jaar herhaald worden.

Dit bericht is gepost op 3 februari 2010 om 1:30 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat doen bij een wespensteek?
De behandeling van jeugdpuistjes