Wat doen bij een wespensteek?

Een wespensteek kan erg vervelend zijn, maar is in de meeste gevallen niet echt gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. In dat geval kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn.

Gevolgen

De steek veroorzaakt een brandende, scherpe pijn. Meteen na de steek ontstaat roodheid en zwelling van de huid. Enkele uren na de steek neemt de zwelling weer af.

Als iemand door meerdere wespen gestoken wordt, kan de grote hoeveelheid gif in zijn lichaam leiden tot lage bloeddruk, zware hoofdpijn of shock.

Een allergische reactie op een wespensteek kan lokaal zijn, waarbij er meer roodheid en zwelling optreedt dan normaal het geval zou zijn. De roodheid en de zwelling houden dan ook langer aan. Een systematische reactie kan leiden tot galbulten over het hele lichaam, oedeem in de keelholte en lage bloeddruk, een snelle pols en een shocktoestand waaraan mensen zelfs kunnen overlijden.

Behandeling

Stap 1: angel verwijderen
Als er nog een angel te zien is op de plaats van de steek, is de kans groot dat je door een bij gestoken bent en niet door een wesp. De angel kan je verwijderen met je nagel, een zakmes of een stukje papier waarmee je over je huid schraapt. Probeer niet te knijpen, want dan komt er nog meer gif vrij.

Stap 2: verzacht de pijn en jeuk
Een verzachtende zalf kan de jeuk en de pijn lichtjes verminderen. Om de zwelling tegen te gaan, kan je een ijszak tegen de opgezwollen plek leggen. Maar uiteindelijk is het vooral een kwestie van geduld.

Dit bericht is gepost op 3 februari 2010 om 1:25 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat kan je doen tegen de hoest?
Wat is tetanus?