Wat je moet doen bij diarree

Acute diarree kan je zelf verzorgen. Als je geen medicijnen inneemt, zal de diarree binnen twee à drie werkdagen verdwijnen.

Behandeling diarree bij volwassenen

Volwassenen die diarree hebben moeten ervoor zorgen dat ze niet uitdrogen. Dit kunnen ze door zoveel mogelijk vloeistof te drinken. Wat je drinkt is niet zo belangrijk. Aan te raden zijn vooral water en thee, maar ook andere dranken zijn goed. Vermijd melk, want dat zal je diarree verergeren.

Probeer te eten, maar vermijd vettig voedsel. Aan te raden is voedsel als bananen, rijst, appelmoes, beschuit en yoghurt. Dit is licht voedsel met weinig vezels, dat gemakkelijk te verteren is.

Af  te raden zijn alcoholische drankjes en pikant voedsel. Vermijd dit ook nadat de diarree gestopt is nog twee dagen.

Behandeling diarree bij kinderen

Kinderen hebben dezelfde behandeling nodig als volwassenen, maar bij jonge kinderen moet je er extra aandacht voor hebben dat zij niet uitdrogen. Geef jonge kinderen regelmatig te drinken. Geef het kind ook orale rehydratievloeistof (ORS) om het vocht- en elektrolytenverlies goed te maken.

Medische behandeling

Zware diarree kan je behandelen met een anti-diarreemiddel als loperamide (Imodium). Deze medicijnen zijn af te raden voor peuters en kinderen met diarree.

Diarree is in de meeste gevallen van virale oorsprong, maar kan soms ook een bacteriële oorzaak hebben. Antibiotica zijn soms aan te raden bij diarree. De dokter zal je symptomen onderzoeken en op basis daarvan beslissen of je antibiotica kan gebruiken.

Dit bericht is gepost op 28 januari 2010 om 11:20 am uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Overmatig zweten, hoe behandelen?
Hoeveel slaap hebben we nodig?