Overmatig zweten, hoe behandelen?

Hyperhidrose is de wetenschappelijke benaming voor overdreven veel zweten. Door te zweten geraakt het lichaam warmte kwijt, maar mensen met hyperhidrose zweten veel meer dan nodig is. Hyperhidrose begint meestal  in de tienerjaren en kan jarenlang aanhouden. Bij sommige mensen zijn de klachten al vanaf de geboorte aanwezig.

Symptomen

Het buitensporig zweten komt meestal voor in de oksels, de handpalmen of de voetzolen. Bij hyperhidrose komt het overdreven veel zweten regelmatig voor, minstens eenmaal per week. Het overmatig zweten belemmert veel mensen in hun dagdagelijkse activiteiten.

Focale hyperhidrose

Dit is de vorm van overmatig zweten die het vaakst voorkomt. Iemand met focale hyperhidrose transpireert hevig aan de handen, voeten en oksels en soms ook in het gezicht.

Gegeneraliseerde hyperhidrose

Bij gegeneraliseerde hyperhidrose is het volledige lichaam aangetast. Deze vorm van overmatig zweten wordt doorgaans veroorzaakt door een ziekte. Het buitensporige transpireren stopt gewoonlijk als de ziekte behandeld wordt. Mogelijke oorzaken van gegeneraliseerde hyperhidrose zijn: bijwerkingen van medicijnen, opvliegers in de overgang, lage bloedsuikerspiegel, leukemie, hyperthyreoïdie, hartaanval , infectieziekten, enz.

Behandeling

Aluminiumchloride
Aluminiumchloride vind je in bepaalde rollers of verstuivers met antitranspirantia terug, maar in een sterkere concentratie kan het ook helpen tegen hyperhidrose.

Medicatie
Bepaalde medicatie remt de werking van de zenuwen die de zweetklieren bedienen.

Botox
Een behandeling waarbij het eiwit botuline toxine (botox) ingespoten wordt kan de zenuwuiteinden blokkeren. Deze inspuitingen moeten wel regelmatig herhaald worden.

Elektrotherapie
Elektrotherapie kan de zweetkliertjes tijdelijk blokkeren.

Dit bericht is gepost op 28 januari 2010 om 10:05 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Is aspartaam schadelijk?
Wat je moet doen bij diarree