5 tips voor een gezonde huid

Een goede huidverzorging en een gezonde levensstijl kunnen het natuurlijke verouderingsproces van je huid tegen gaan en veel huidproblemen voorkomen. Ga van start met deze vijf basistips.

Bescherm jezelf tegen de zon

De belangrijkste manier om je huid te beschermen is deze te beschermen tegen de zon. Als je je huid een heel leven lang blootstelt aan de zon, kan dat leiden tot rimpels, sproeten, ouderdomsvlekjes en een ruwe, droge huid.  Maar blootstelling aan de zon kan ook leiden tot ernstige problemen zoals huidkanker.

Vermijd de zon tussen 10.00 en 16.00 uur: op dit moment is de zon het sterkst.
Draag beschermende kleding: bedek je huid door t-shirts met lange mouwen te dragen, lange broeken en hoeden met een brede rand.
Gebruik zonnecrème als je je in de zon begeeft: smeer voldoende  zonnecrème en doe dit minstens 30 minuten voor je je in de zon begeeft.

Rook niet

Als je rookt, zal je huid snel verouderen en krijg je rimpels. Roken verkleint de klein bloedvaatjes in de buitenste lagen van je huid, wat de bloedtoevoer vermindert. Zo krijgt de huid minder zuurstof en voedingsstoffen, zoals vitamine A. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van je huid. Roken beschadigt het collageen en de elastine in de huid. Deze eiwitten geven je huid zijn kracht en elasticiteit.

Wees voorzichtig met je huid

Je dagelijks wassen en scheren eisen hun tol van je huid.
Beperk je badtijd: heet water en lange douches verwijderen de oliën van je huid. Ga niet te lang in bad of in de douche en gebruik warm water in plaats van heet water.
Vermijd sterke zepen: sterke zepen halen de olie van je huid. Gebruik eerder milde reinigingsmiddelen.
Bevochtig droge huid: gebruik een moisturizer die gemaakt is voor je huidtype en je huid zacht doet uitzien en aanvoelen.

Eet een gezond dieet

Een gezond dieet doet je er goed uitzien. Eet voldoende fruit, groenten, volkorenproducten en magere proteïnen. Een dieet zonder veel vetten en koolhydraten en veel vitamine C zal je huid er jonger doen uitzien.

Houd je stress onder controle

Als je veel stress hebt, maakt dat je huid gevoeliger en zal je sneller last krijgen van acne en andere huidproblemen. Stel jezelf dus realistische doelen, probeer jezelf niet te overvragen en maak tijd vrij voor ontspanning.

Dit bericht is gepost op 30 november 2009 om 10:02 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Hoe een verkoudheid en een allergie van elkaar onderscheiden
Hoe kan je constipatie voorkomen?